Makaron z dynią , grzybami I kurczakiem
Ingredients
- 4 udka z kurczaka
- Sos sojowy ciemny 2 łyżki
- Ocet balsamiczny 1 łyżka
- Sól
- Pieprz
- Kminek
- Kurkuma
- 100 g świeżych grzybów
- 250 g dyni
- 200 gram makaronu muszle może też być inny w zastępstwie
- 1 łyżka masła
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 sztuki papryki chilli
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 4 łyżki tartego parmezanu
Instructions
- Udka umyć , osuszyć na papierowym ręczniku . Zamarynować przez 30 min w occie balsamicznym , sosie sojowym i przyprawach .Mięso upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 min
- Międzyczasie oczyścić grzyby i pokroić na plasterki. Dynię obrać ze skóry. Wyrzucić nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę, około 1 cm.
- W garnku z osoloną wodą ugotować makaron
- Na większej patelni, na maśle podsmażyć cebulę, pod koniec dodając rozgnieciony lub starty czosnek. Dołożyć dynię i paprykę chili , posolić i smażyć przez około 7 – 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie już miękka. Jeśli dynia zacznie przywierać dolać odrobinę wody .
- Dodać grzyby, tymianek i smażyć dalej przez kilka minut . Wlać śmietankę , doprawić i gotować chwilę aż sos zgęstnieje.
- Na patelnię z sosem dodać wcześniej upieczonego kurczaka i makaron .Wymieszać. Zbyt gęsty sos rozcieńczamy wodą z gotującego się makaronu. Nałożyć na talerze i posypać parmezanem.
ENGLISH VERSION
Pasta with pumpkin, mushrooms and chicken
• 4 chicken thighs
• 2 tablespoons dark soy sauce
• 1 tablespoon balsamic vinegar
• Salt
• Pepper
• pinch of cumin
• pinch of tumeric
• 100 g fresh mushrooms
• 250 g of pumpkin flesh
• 200 grams pasta shells
• 1 tablespoon of butter
• 1/2 small onion
• 1 clove of garlic
• 3 pieces of chilli peppers chopped
• 1/2 teaspoon dried thyme
• 4 tablespoons grated Parmesan cheese
Preparation method
• Wash the chicken thighs and dry each on a paper towel. Marinate for 30 minutes mixing balsamic vinegar, soy sauce and spices. Bake in electric oven preheated to 180 C for 40 min
• Meanwhile clean the mushrooms and cut into slices. Peel the pumpkin, discard the seeds, cut into small about 1 cm cubes .
• Cook pasta according to package directions, drain and set aside.
• Fry chopped onion in a larger pan, at the end add crushed or grated garlic . Add pumpkin, chili peppers and salt, and fry for about 7 – 10 minutes, stirring occasionally until pumpkin is soft.
• Add mushrooms, thyme and cook for a few more minutes. Pour in the cream, season and cook for a while until the sauce thickens.
• Add pre-baked chicken and pasta to the pan with the sauce and mix well. If necessary add more water to thin the sauce. Serve onto plates and sprinkle with Parmesan cheese.