Makaron z dynią, fasolą canelinni i szparagami. Aromatyczny i smaczny obiad, gdzie delikatna dynia świetnie sie odnajduje w towarzystwie chrupiących szparagów, kwaskowo-słodkich pomidrków koktajlowych, fasoli i pysznego dorsza.
Makaron z dynią, fasolą canelinni i szparagami
Prep Time 10 minutes mins
Cook Time 20 minutes mins
Total Time 30 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
Makaron z dynią, fasolą canelinni i szparagami
- 100 gr ugotowanego makaronu
- 100 gr ugotowanej fasoli canellini
- 1 pęczek ugotowanych szparagów
- 200 gr dyni pokrojonej w kostkę i upieczonej w piekarniku
- 100 ml słodkiej smietanki do sosów
- garść pomidorków kokatjlowych przekrojonych na pół
- 1 łyzka oleju
Przyprawy do smaku :
- kolendra
- sól
- pieprz
- bazylia
- tymianek
- gorczyca biala mielona
- kurkuma
Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
Do smaku :
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
Instructions
- Na rozgrzanej z olejem patelni umiescic fasolę i pomidory.Smażyc przez kilka minut. Następnie dodac makaron. Wymieszac. Dusic razem na średnim ogniu przez kilka minut. Dodac przyprawy. Nastepnie dorzucic pokrojone na kawałki szparagi i dynię.Chwile razem wszystko smażyc. Pod koniec dodac śmietankę i delikatnie wymieszać. Jeszcze chwile razem wszystko podusic na srednim ogniu do polaczenia smakow
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.
Keyword dynia, makarony, szybki obiad
Pumpkin pasta, cannellini beans, asparagus served with cod
- 100 gr of cooked pasta
- 100 gr of cooked canellini beans
- bunch of cooked asparagus cut into pieces
- 200 grams of pumpkin cut into cubes and baked in the oven
- 100 ml of double cream
- a handful of chopped tomatoes in half
- 1 tbsp oil
- Spices to taste:
- coriander
- salt
- pepper
- basil
- thyme
- grounded mustard seeds
- turmeric
- 2 Cod fillet
- 4 garlic cloves squeezed
- 1 lemon
- 2 tsp olive
- To taste :
- pepper
- salt
- thyme
- ginger
- Place the beans and tomatoes in a oil heated on frying pan. Fry for a few minutes. Then add the pasta. Mix. Simmer together on medium heat for a few minutes. Add spices. Then add asparagus and pumpkin. Cook for a few more minutes. In the end, add the cream and mix gently. Simmer together on medium heat to combine the flav
- Heat the oven to approximately 180 ° C. Wash the fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic and squeeze the juice out of the lemon. Season the fillets with salt, pepper, garlic and lemon juice. Season with the rest of the spices. Then cover with the aluminum foil . Bake for about 20 minutes.