Makaron z buraczanym pesto. Makaron wymieszany z pesto zrobionym z buraka, orzeszków pini i parmezanu. Makaron podany z piersią z kurczaka, awokado i pokruszonymi pistacjami.
Makaron z buraczanym pesto.
Ingredients
Buraczane pesto
- 3 buraki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzechów pini
- 1/4 szklanki tartego sera grana padano
- 1/2 limonki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Na makaron
- 100 gr makaronu linguinie ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
- garść pokruszoych pistacji
- 3 łyżki tartego sera parmezan
- Na pierś z kurczaka :
- 2 piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyzki sosu sojwego jasnego
Instructions
Na buraczane pesto
- Buraki umyć i ugotować/uparować/upiec w skórce. Obrać ze skórki.
- Pokroić na mniejsze kawałki i przłożyć do blendera. Dodać czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Zmiksować.Dodać starty ser, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.
Na makaron
- Ugotowany makaron wymieszać z buraczanym pesto. Posypać parmezanem i pistacjami.
- Na pierś z kurczaka
- Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
- Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę



Chicken and beetroot pesto pasta
Beetroot pesto
- 3 cooked beetroots
- 2 cloves of garlic crushed
- 1/2 cup of pini nuts
- 1/4 cup of grated grana padano cheese
- 1/2 lime
- olive oil
- salt
- pepper
For pasta
- 100 gr of linguine pasta cooked according to instructions on the packaging
- a handful of crumbled pistachios
- 3 tablespoons grated Parmesan cheese
- with parmesan cheese and pistachios.
For the chicken breast:
- 2 chicken breasts
- salt and pepper
- ½ teaspoon of hot pepper powder
- 1 teaspoon of sweet pepper powder
- 1 teaspoon of dried rosemary
- 1 tablespoon of oil
- 2 tbsp of light soy sauce
Beetroot pesto
- Cut the beetroot into smaller pieces and put into a blender. Add garlic and nuts and squeezed juice from the half of the lime. Mix. Add grated cheese, season with salt and pepper to taste. If the mixture is too thick, add olive oil to obtain the desired consistency
For pasta
- Combine boiled linguini with beetroot pesto. Sprinkle with parmezan and crushed pistachios
For the chicken breast:
- Wash the chicken breasts and dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
- Heat the oven to 180 ° In a casserole, put the fillets together with the marinade and bake for about 25 minutes, in the meantime turning over to the other side