Makaron w sosie dyniowym z piersią z kurczaka. Kremowy, delikatny sos dyniowy przyjemnie doprawiony czosnkiem, kminkiem i gałką muszkatołową. Sos podany z makaronem i piersią z kury marynowaną w sosie tangy yakisoba.
Makaron w sosie dyniowym
Ingredients
Na sos dyniowy
- dynia pokrojona w kostkę i pieczona w piekarniku
- 8 pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
- 6 małych papryk przekrojonych na pół
- 100 gramów zielonego groszku
- 100 gramów zielona fasola soi
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnki przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka mielonego kuminu i gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- sól pieprz
- 1/2 puszki dyniowego puree
- 200 ml śmietanki do sosów
Na pierś z kurczaka
- 2 piersi z kury
- 3 łyżki Tangy yakisoba sos do zamarynowania mięsa
Dodatkowo
- 200 gramów ugotowanego makaronu według instrukcji na opakowaniu
- tarty parmezan opcjonalnie
Instructions
Na sos dyniowy
- Na oliwie podsmażyć zeszklić cebulę pokrojona w kostkę. Dodać papryki, oczyszczone z gniazd nasiennych i przekrojone na pół. Dusic ok 10 min. Dodać dynie i przyprawy. Wymieszać. Dodac pomidorki koktajlowe przekrojone na pól. Poduscic kolejne 5 minut. Następnie dodać zielony groszek i zielona fasolę soi. Dodać dyniowe pure i w razie konieczności odrobinę bulionu lub wody, zęby się nie przypaliło. Dusić razem ok 30 min. pod koniec dodać śmietankę i dusić jeszcze kilka minut żeby smaki się wymieszały
Na pierś z kurczaka
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, odciąć skórki, włókna i kostki, zamarynować w sose tangy yakisoba i wstawic do lodowki na dwie godziny. Po tym czasie pierś razem z marynatą piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 30 min.
- Międzyczasie ugotować duzy makaron świderki lub inny i wymieszać z sosem dyniowym.
- U mnie makaron podawany z piersią z kury marynowana w sosie tangy yakisoba i z karmelizowanymi pomidorkami
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp