To jeden taki z obiadów na szybko . Nie znaczy to jednak , ze niesmacznie . Wręcz przeciwnie . No ale ja kluchy lubię pod każdą pustacią wiec pewnie nie jestem obiektywna . Lubię jak makaron jest dobrze wymieszany z sosem i parmezanem
Makaron w sosie pomidorowo śmietanowym
Składniki
- 2 pory
- 1 ząbek czosnku
- garść lisci selera naciowego
- zielona fasola soi
- 100 g sera parmezan
- oliwa z oliwek
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 szalotka
- pieprz czarny mielony
- 250 g makaronu świderki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 papryki czerwone
- granulowany
- Imbir
- Kolendra
- Kminek
- Galka muszktalowa
Instrukcje
- Cebulę i pora pokroić w talarki, czosnek w plasterki. Liście selera naciowego pokroić drobno.
- Na patelni podsmażyć pora, cebulę i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.Dusic chwile pod przykryciem. Przełożyć warzywa do naczynia żaroodpornego. Następnie dolać śmietanę kremówkę. Piers obtoczyć w mieszance przypraw. Na patelni podsmażyć na zloty kolor. Przełożyć piers do naczynia żaroodpornego tak żeby była pokryta sosem śmietanowo porowym . Wstawić do piekarnika i piec około 40 min pod przykryciem. Międzyczasie ugotować makaron aldente w osolonej wodzie. Wyjąć piers z kury i pokroić w plastry
- Do sosu dodać makaron i podgrzewać go jakąś minutę, ciągle delikatnie mieszając aby makaron obszedł sosem. Pod koniec dodać starty ser parmezan
- Makaron w sosie podawać z piersią i dowolnymi warzywami