Makaron penne z gruszką, fasolą i serem pleśniowym i piersią z kurczaka

Makaron penne z gruszka

Ingredients
  

Na piers z kurczaka

  • 2 piersi z kury
  • 1 łyżka oliwy
  • czosnek granulowany
  • cebula granulowana
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 40 g masła
  • bulion

Na gruszki

  • 2 gruszki
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 Łyżka miodu
  • Sól pieprz,

dodatkowo

  • Makaron penne
  • mix fasoli z puszki
  • niebieski ser pleśniowy
  • zielony ogórek
  • świeży burak w słupkach

Instructions
 

Na piers z kurczaka

  • Piersi kurczaka oczyścić ze ścięgien i błonek. Osuszyć mięso papierowym ręcznikiem. Posypać z każdej strony dokładnie przyprawami. Mięso odłożyć na 10-20 minut, żeby zdążyło nabrać aromatu.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi i obłożyć po bokach masłem pokrojonym w plasterki . Podlać bulionem tak żeby nie spłukać z mięsa przypraw. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 30-40 min. Od czasu do czasu podlewać kurczaka płynem z naczynia żaroodpornego.

Na gruszki

  • Gruszki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Na patelnię dodać wino, miód i trochę tłuszczu z pieczenia piersi, włożyć gruszki i gotować na wolnym ogniu 10 minut .

Na makaron

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wymieszać z odsączoną fasolą, tłuszczem z pieczenia piersi , piersią, serem pleśniowym. Dodać burak w słupkach i pokrojony w talarki ogórek zielony oraz karmelizowane gruszk

P1011694.JPG

P1011695.JPG

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube