Makaron penne z gruszka
Ingredients
Na piers z kurczaka
- 2 piersi z kury
- 1 łyżka oliwy
- czosnek granulowany
- cebula granulowana
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego kminku
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- 40 g masła
- bulion
Na gruszki
- 2 gruszki
- ½ szklanki białego wina
- 1 Łyżka miodu
- Sól pieprz,
dodatkowo
- Makaron penne
- mix fasoli z puszki
- niebieski ser pleśniowy
- zielony ogórek
- świeży burak w słupkach
Instructions
Na piers z kurczaka
- Piersi kurczaka oczyścić ze ścięgien i błonek. Osuszyć mięso papierowym ręcznikiem. Posypać z każdej strony dokładnie przyprawami. Mięso odłożyć na 10-20 minut, żeby zdążyło nabrać aromatu.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi i obłożyć po bokach masłem pokrojonym w plasterki . Podlać bulionem tak żeby nie spłukać z mięsa przypraw. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 30-40 min. Od czasu do czasu podlewać kurczaka płynem z naczynia żaroodpornego.
Na gruszki
- Gruszki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Na patelnię dodać wino, miód i trochę tłuszczu z pieczenia piersi, włożyć gruszki i gotować na wolnym ogniu 10 minut .
Na makaron
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wymieszać z odsączoną fasolą, tłuszczem z pieczenia piersi , piersią, serem pleśniowym. Dodać burak w słupkach i pokrojony w talarki ogórek zielony oraz karmelizowane gruszk