Łosoś ze szpinakiem. Obiad na szybko. Ryba pieczona w piekarniku podana ze szpinakiem duszonym z suszonymi pomidorkami, śmietanką i koncentratem pomidorowym. Pysznie, kolorowo i łatwe w wykonaniu.
Łosoś ze szpinakiem
Ingredients
Na łososia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku starte
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka zalewy oliwnej z suszonych pomidorów
Na szpinak
- 1/2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 100 g szpinaku
- 80 ml śmietanki kremówki
- 6 suszonych pomidorów pokrojonych w kawąłki
- kilka pomidorow koktajowych przekrojonych na poł
- 1 łyzka koncentratu pomidorowego
Instructions
Na łososia
- Wymieszać składniki marynaty i nasmarować nią kawałki łososia. Odłożyć do zamarynowania na 15 – 30 minut, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok 20 minut
Na szpinak
- Szpinak opłukać, osuszyć. Na patelni podgrzać masło z czosnkiem, gdy tylko zacznie skwierczeć dodać szpinak i mieszając podgrzewać aż zwiędnie. Dodać suszone i świeże pomidorki.
- Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Gotować przez minutę, na koniec dodać koncentrat pomidorowy