Łosoś z karmelizowanymi śliwkami podawany z sałatką z mango i nektarynki
Składniki
- 250 g filetu z łososia
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- szczypta cynamonu
- ocet balsamiczny
- sól pieprz
- oliwa
- sok z cytryny lub limonki
- cukier brązowy
Karmelizowane śliwki:
- Kilka świeżych średnich śliwek
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki masła
- kilka kropel soku z cytryny
Sałatka z mango i nektarynki:
- 10 sztuk zielonych oliwek
- 100 gram sera feta
- 1 nektarynka
- 1 mango
- Sok z cytryny
- Oliwa
- Miód
Instrukcje
Łosoś
- Filet podzielić na 2 porcje. Doprawić solą, pieprzem.Skropić 2 łyżkami soku z cytryny, 1 łyżeczką oliwy, 1 łyżeczką octu balsamicznego i 1 łyżeczką brązowego cukru. Odstawić do zamarynowania
Karmelizowane śliwki :
- Śliwki myjemy i usuwamy pestki krojąc je na polówki. Roztapiamy masło na patelni i gdy się rozpuści wrzucamy śliwki. Następnie dodajemy cukier trzcinowy i sok z cytryny i delikatnie obracamy śliwki drewnianą szpatułką. Czynność powtarzamy kilka razy by z żadnej strony owoce się nie przypaliły. Na koniec dodajemy cynamon i jeszcze kilkakrotnie przewracamy śliwki na patelni.
Sałatka z mango , nektarynki , fety i oliwek
- Mango obrać, pokroić w kosteczkę.Nektarynkę pokroić w ćwiartki .Fetę pokroić w kostkę .Oliwki w plasterki . Całość wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny lub limonki, łyżeczką oliwy oraz 1 łyżką miodu
- Łososia grilować na rozgrzanej patelni do grilowania po kilka minut z każdej strony
- Rybę podawać z karmelizowanymi śliwkami, sałatką i kaszą