Łosoś w ziołach prowansalskich to pomysł na pyszną, ziołowa rybę. U mnie łosoś dodatkowo podany z dużym kuskusem i chrupiącą sałatką z kapusty czerwonej, kopru włoskiego, selera naciowego i jabłka. Sałatka świetnie się komponuje z rybą.
łosos w ziołach prowansalkich
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
Na łososia
- 200 gr łososia
- sól
- pieprz
- cytryna
- czosnek
- koper
- zioła prowansalskie rozmaryn, bazylia, tymianek, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, oregano i majeranek
Na surówkę
- 1/4 kapusty czerwonej pokrojonej w piórka
- 1/2 kopru włoskiego pokrojonego w piórka
- 1/2 łodygi selera zielonego w kostkę
- 1 jabłko pokrojone w cienkie plasterki
- 1/2 awokado pokrojonego w kostkę
- 1 upieczony lub ugotowany burak pokrojony w kostkę
- pokruszone pistacje
Na sos
- oliwa
- miód
- sok z pomarańczy
- figowy ocet balsamiczny
- pieprz
Instrukcje
Na łososia
- Łososia umyć, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posiekać koper i wymieszać z ziołami prowansalskimi. Na pergaminie ułożyć łososia i rozprowadzić na nim ziołową mieszankę. Wstawić do lodówki na godzinę, żeby łosoś przeszedł aromatem ziół. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 15-20 minut.
Na surówkę
- Wszystkie składniki wymieszać w misce i połączyć z sosem do surówki.
- Łososia podawać z surówką i dużym kuskusem.
Słowo kluczowe danie rybne, losos, ryba
Salmon in Provence herbs is an idea for a delicious herbal fish. Fish served with giant couscous and crispy red cabbage, fennel, celery, and apple salad. The salad goes well with the fish.
Salmon in Provence herbs
For salmon
- 200 gr of salmon
- salt
- pepper
- lemon
- Garlic
- dill
- Herbes de Provence (rosemary, basil, thyme, peppermint, garden savory, oregano, and marjoram)
For salad
- 1/4 red cabbage cut into feathers
- 1/2 fennel cut into feathers
- 1/2 stalks of celery green into cubes
- 1 apple cut into thin slices
- 1/2 avocado diced
- 1 baked or boiled beetroot cut into cubes
- crushed pistachios
For the sauce
- oil
- honey
- Orange juice
- fig balsamic vinegar
- pepper
For salmon
- Wash the salmon, dry and season with salt and pepper. Rub with crushed garlic. Chop the dill and mix with herbs. Lay the salmon on the parchment and spread the herbal mixture on it. Put in the fridge for an hour, let the salmon pass through the aroma of herbs. Bake in a preheated oven to 180 degrees about 15-20 minutes.
For salad
- Mix all ingredients in a bowl and combine with the salad.
- Serve salmon with salad and large couscous.