Łosoś w sosie porowym. Delikatna ryba w gęstym, kremowym sosie z dodatkiem wytrawnego, białego wina, czosnku i gęstej śmietanki.Całość podana z chrupiącymi grzankami.
Łosoś w sosie porowym
Składniki
- 400 g filetu z łososia
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1/4 szkl wytrwanego wina
- 1 por pokrojony w talarki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pieprz
- sól morska
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Instrukcje
- Łososia opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, skropić odrobiną soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Grilować na rozgrzanej patelni po ok. 4-5 minut z każdej strony.
- Na osobnej patelni roztapić masło i dodać pora, od czasu do czasu zamieszać. Dodać czosnek.
- Zeszklonego pora zalać winą i dusić kilka minut razem. Następnie wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Całość gotować na małym ogniu, do momentu aż sos się zredukuje do odpowiedniej dla nas konsystencji
- Podawać według uznania. U mnie były to grzanki
- Łososia podałam z ziemniakami z wody oraz surówką z marchewki i pora.