Łosoś w sosie buraczkowym. Ryba z charakternym sosem buraczkowym z dodatkiem chrzanu. Do tego kremowe, ziemniaczane puree i mamy pyszny obiad.
Łosoś w sosie buraczkowym
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
Na sos
- 1 kubeczek creme fraiche
- 100 g ugotowanych buraków
- 200 ml soku z buraka
- sól pieprz
- 2 łyżeczki chrzanu ostrego
Na łososia
- ok. 320 g filetu z łososia
- Na matrynatę
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 cytryna sok
Instructions
Na sos
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksowac na gładką masę
Na marynatę
- Wszystkie składniki umiescic w miseczce i dobrze wymieszać
Na łososia
- Łososia wyłożonego w naczyniu żaroodpornym doprawić solą (nie za mocno, bo sam sos sojowy jest dość słony) oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie polać go wcześniej przygotowaną marynatą.
- Piec w piekarniki nagranym do 180 C przez ok 15 min
- Łososia podawac z ziemniaczanym puree i buraczkowym sosem
Keyword buraki, Królik dba o linię, losos, szybki obiad



