Łosoś marynowany w burakach
Składniki
Na łososia
- świeży łosoś
- świeży koper 1 opakowanie
- 4 ugotowane buraki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oleju
- sól
- pieprz
- brązowy cukier do smaku
Puree ziemniaczano buraczane
- 1/2 kg ziemniaków
- 3 szt buraki czerwone gotowane
- 1 łyzka masła
- 3 łyzki smietany do sosów
- sól
Instrukcje
Na łososia
- Buraki zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Wrzucić do miski. Dorzucić posiekany koper. Dodać musztardę, olej, sól, pieprz i brązowy cukier. Wymieszać. Powstałą marynatą obłożyć łososia. Owinąć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki. Tak przygotowanego łososia piec w piekarniku nagrzanym przez około 20 min w folii.
Puree ziemniaczano buraczane
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieść. Dodać masło, śmietankę i gotowane, zblendowane buraki . Wszystko razem dobrze wymieszać.