Robiłam już papryki nadziewane chili con carne. I tak mi zasmakowało to nadzienie, że postanowiłam wykorzystać je przy innej okazji. Połączenie lekko słodkawych batatów z pikantnym chili con carne to był strzał w dziesiątkę.
Łódeczki z batatów nadziewane chili con carne
Ingredients
- Na chilli con carne:
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego kuminu w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 g mielonej wołowiny
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- Koncentrat pomidorowy do smaku
- 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie 200 g, odsączonej i przepłukanej
- 200 gram młodej fasoli soi
- 100 gram kukurydzy z puszki
Instructions
- Bataty dokładnie umyć, nakłuć widelcem . Upiec w piekarniku ok. 30-40 minut. Gotowe bataty przekroić wzdłuż. Łyżką lub innym „narzędziem” wyciągnąć miąższ.
- Na chilli con carne:
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano .Smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając .
- Dodać mieloną wołowinę i wędzony boczek. Dusić pod przykryciem przez kilka minut .
- Mięso doprawić sosem sojowym i cukrem. Dodać suszone pomidory i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem , solą . Dodać koncentrat pomidorowy do smaku
- Przykryć i dusić przez około 30 minut co jakiś czas mieszając . Dodać odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę i gotować pod przykryciem przez kilka minut . Na koniec dorzucić młodą , zieloną fasolę soi I kukurydzę
- Gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, do powstania gęstego sosu
- Gotowym nadzieniem wypełnić połówki batatów. Włożyć do piekarnika na ok. 10-15 minut
- Można na koniec posypać parmezanem i udekorować kiełkami