Linguine z łososiem i kremem z limonki

Linguine z łososiem i kremem z limonki

Ingredients
  

  • 400 g świeżego filetu z łososia
  • limonka
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych
  • kilka sztuk suszonych pomidorów
  • 1 łyżka pasty tagine
  • 200 ml kremówki
  • parmezan starty 1 łyżka
  • 400 g makaronu linguine
  • sól

Instructions
 

  • Łososia opłukać, osączyć. Limonkę sparzyć, wytrzeć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Pomidorki opłukać, przekroić.
  • Kremówkę wlać do rondla. Podgrzewać do zagotowania. Dodać połowę skórki z limonki i 2 łyżki soku. Dorzucić świeże pomidory przekrojone na pół i suszone pomidory . Chwilę pogotować i dodać pastę tagine. Dodać łososia i dusić pod przykryciem około 7 min
  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić (2 łyżki wody z gotowania odłożyć).
  • Z sosu wyciągnąć łososia. Do sosu wrzucić makaron, dodać płyn z gotowania makaronu. Delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać resztą skórki z limonki i parmezanem. Podawać ze świeżymi pomidorami koktajlowymi i plastrami limonki oraz łososiem.

 

P1018192.JPG

P1018204.JPG

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube