Linguine z łososiem i kremem z limonki
Ingredients
- 400 g świeżego filetu z łososia
- limonka
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych
- kilka sztuk suszonych pomidorów
- 1 łyżka pasty tagine
- 200 ml kremówki
- parmezan starty 1 łyżka
- 400 g makaronu linguine
- sól
Instructions
- Łososia opłukać, osączyć. Limonkę sparzyć, wytrzeć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Pomidorki opłukać, przekroić.
- Kremówkę wlać do rondla. Podgrzewać do zagotowania. Dodać połowę skórki z limonki i 2 łyżki soku. Dorzucić świeże pomidory przekrojone na pół i suszone pomidory . Chwilę pogotować i dodać pastę tagine. Dodać łososia i dusić pod przykryciem około 7 min
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić (2 łyżki wody z gotowania odłożyć).
- Z sosu wyciągnąć łososia. Do sosu wrzucić makaron, dodać płyn z gotowania makaronu. Delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać resztą skórki z limonki i parmezanem. Podawać ze świeżymi pomidorami koktajlowymi i plastrami limonki oraz łososiem.