Obłędnie paprykowe leczo z dodatkiem chorizo i pasty tagine.
Leczo z ryżem
Ingredients
- 3 lyzki oliwy
- 2 cebule
- 200 g chorizo
- 2 ząbki czosnku
- 6 papryk mix kolorow
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 kg pomidorów
- 500 ml passaty pomidorowej
- Pasta tagine do smaku
Instructions
- Do szerokiego garnka wlać , dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone na plasterki chorizo, smażyć co chwilę mieszając przez około 7 minut. Dodać starty na tarce lub rozgnieciony czosnek i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
- Dodać pokrojone w kostkę papryki i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Doprawić solą (ok. pół łyżeczki), świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku.
- Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory i passatę pomidorową oraz pastę tagine . Dusic około 45 minut pod uchyloną pokrywą, w międzyczasie kilka razy zamieszać.
- Podawać z ryżem