Kuskus z pikantnym kurczakiem/Couscous with spicy chicken

Kuskus z pikantnym kurczakiem Uwielbiam kuskus pod każdą postacią. Tutaj kuskus z zielonymi warzywami, dobrze przyprawiony i podany z kurczakiem marynowanym w ketchupie, sosie chilli, miodzie i sosie sojowym. Tu jest smak i moc. 

Kuskus z pikantnym kurczakiem/Couscous with spicy chicken

Ingredients
  

Na kurczaka

  • 500 g udźca kurczaka 300 g samego mięsa bez skóry i kości

Na marynatę

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru

Kuskus

  • 250 g – kuskusu
  • 1/2 pora pokrojonego w talarki
  • pęczek szparagów pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 100 g fasoli szparagowej
  • 100 g zielonego groszku
  • 3 garście szpianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyzki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Instructions
 

Na kurczaka

  • Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Umieścić mięso w marynacie i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie całość umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut.

Na kuskus

  • Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.
  • Na rozgrzanej patelni umieścić oliwe z , dodac pora i czosnek i smazyc do miekkości. Pod koniec dodać szpinak. Międzyczasie ugotowac zielone warzywa, odcedzic. Kuskus wymieszać z warzywami, doprawic do smaku przyprawami. Podawać z kurczakiem

 

Couscous with spicy chicken

 

For chicken

  • 500 g chicken thigh (300 g meat without skin and bones)

For marinade

  • 2 tbsp sesame oil
  • 2 garlic cloves
  • 2 tbsp soy sauce
  • 2 tablespoons of sweet chilli sauce
  • 1 tablespoon rice vinegar
  • 3 tablespoons of ketchup
  • 2 tbsp honey
  • 1 tbsp sugar

For couscous

  • 250 g – couscous
  • 1/2 leek (cut into slices)
  • a bunch of asparagus cut into smaller pieces
  • 100 g string beans
  • 100 g green peas
  • 3 handfuls of cream
  • 1 teaspoon of Herbes de Provence
  • 3 tablespoons of olive oil
  • salt
  • pepper
  • parsley

For chicken

  1. Cut the meat into smaller pieces. Season with salt and pepper. Put meat in marinade and let stand for 2 hours. After this time, place everything in an ovenproof dish and bake in an oven preheated to 180 C for 40 minutes.

For couscous

  1. Pour boiling wate over the couscous and let stand for 5 minutes.
  2. Place the olive oil in a hot frying pan, add leek and garlic and fry until tender. At the end, add spinach. In the meantime, cook the green vegetables, drain. Mix couscous with vegetables, season to taste with spices. Serve with chicken

 

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube