Kurczak w sosie z brokułami. Co prawda mięso Królisia (doświadczalnego) za specjalnie nie podnieca i trzeba się nieźle nagimanstykować, żeby go za czesto na obiad nie było, ale Konefka tyż człowiek i coś musi jeść. Tym razem obyło się bez scen i Królis grzecznie zjadł obiad. Chyba głodny “abo” zakochany. Tylko nie wiem w kim, bo na bank nie we mnie. Natomiast królikowa miłości trwaj, bo dzięki temu Króliś jest otumaniony, nie wie co je a dzięki temu nie wnosi reklamacji na obiady.
Zdaniem Konefki (zdanie Królisia się w tym przypadku nie liczy) Pierś była paluszki lizać, bo sosik był z pazurem dzięki dodatkowi chrzanu. I jak Konefke brokuł normalnie w zęby gryzie, to tu zjadła bez mrygnięcia powieką. Króliś z tak dużej ilości zielonego był zadowolony, ale to żadna nowość.
Film jak przygotować pierś z brokułami
Kurczak w sosie z brokułami
Składniki
- 3 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka ziół prowanslaskich
- sól pieprz
- mąka pszenna do obtaczania
- 1 brokuł
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- nac pietruszki
- 300 ml bulionu
- 200 ml słodkiej śmietanka
- sos chrzanowy lub chrzan do smaku
Instrukcje
- Piersi z kurczaka pokroić na cieńsze filety i lekko rozbić tłuczkiem. Pierś doprawić solą, pieprzem i posypac ziołami prowansalskimi. Odstawić na godzinę.
- Brokuła podzielić na różyczki. Przyprawione kawałki mięsa obtoczyć w mące z obu stron.Na patelnię dodać olej i masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucać obtoczone w mące kawałki kurczaka. Mięso smażyć w dwóch lub trzech turach. Obsmażone na złoto mięso przełożyć na talerz. Na tłuszcz po smażeniu piersi wrzucić brokuła i przesmażyć. Do podsmażonego brokuła dodać czosnek. Zalać bulionem i gotowac ok 3 minuty. Do brokuła dodac wcześniej podsmażoną pierś i gotować około 5 minut. Na koniec wlać śmietankę i dodać sos chrzanowy lub chrzan do smaku.