Kurczak w sosie morelowym
Ingredients
- Podudzia 500 gram
- Cebula czerwona 1 sztuka
- Morele w puszcze z sokiem 400 gram
- śmietana 30 % – 150 ml
- słodka papryka w proszku
- sól
- czosnek granulowany
- imbir
- kminek
- Kilka świeżych moreli przekrojonych na pół i wypestkowanych
- Kilka małych marchewek
- 20 g masła
- kilka łyżek brązowego cukru
- kilka łyżek białego wina
Instructions
- Podudzia natrzeć przyprawami. Na patelni podgrzać olej i zrumienić podudzia z obu stron. Dodać cebulę. Chwilę smażyć do zeszklenia cebuli. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać morele z puszki ze sokiem. Dusić w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 60 min. Pod koniec dodać śmietanę.
- Na patelni rozpuścić masło z cukrem uważając żeby się nie spaliło. Dołożyć morele i marchewki, lekko potrząsając patelnią aby cukier nie oblepił łyżki zamiast owoców i marchewek . Przesmażyć chwilę, mieszając co jakiś czas. Dolać białe wino i dusić (bez przykrycia) aż do zredukowania się płynu (max 5 min).
- Kurczaka podawać z dużym kuskusem, karmelizowanymi morelami i marchewkami.