Kolejny pomysł na smacznego kurczaka. Tutaj w towarzystwie wyrazistego koziego sera i łagodnych fig . Wszystko podane na makaronie tagliatelle . Szybko i smacznie
Kurczak nadziewany figami
Ingredients
- 4 piersi z kurczaka
- 8 plastrowi szynki parmeńskiej
- 1 opakowanie 180 g sera koziego
- 8 suszonych fig
- ¼ szklanaki białego wytrawnego wina
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 1-2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej z gorczycą
- 1 łyżeczka miodu
- 4-6 łyżek płatków migdałowych
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- 3 figi
- Kilka plasterków koziego sera w roladce
- Makaron
Instructions
- Piersi z kurczaka umyć i odciąć kawałki tłuszczu. Ser kozi i figi pokroić w drobną kostkę.. Włożyć ser i figi do jednej miseczki i zalać białym winem. Odstawić na kilka minut.
- Piekarnik nagrzać do 180 C
- W osobnej misce wymieszać śmietanę, musztardy oraz miód .Doprawić solą i pieprzem.
- Piersi rozkroić wzdłuż, tworząc kieszonki. Do każdej kieszonki włożyć porcję sera i fig. Owinąć dwoma plastrami szynki parmeńskiej .Tak przygotowane piersi włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać śmietaną tak by przykryła piersi z kurczaka
- Włożyć do piekarnika i piec 40-50 minut w zależności od wielkości piersi (jeśli są małe może wystarczyć nawet ok. 30 – 35 minut). Piersi podawać z makaronem wymieszanym z sosem śmietanowym , prażonymi płatkami migdałowymi , figami i plasterkami koziego sera