Tak dobrego, soczystego i aromatycznego kurczaka to ja już dawno nie jadłam. Sos sojowy świetnie marynuje pierś z kury. Całość dla lubiących pikantne potrawy. Danie łatwe do przygotowania. Mnie na swojej wiosce nie udało się znaleźć sechuan peppercorn. Obyło się bez tego i też było pysznie. Ja zastąpiłam orzeszki ziemne, bo nie lubię na orzechy nerkowca.
Kurczak kung pao
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 4 łyżeczki dark soy sauce
- 4 łyżeczki shaoxing wine
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżyka octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 3 łyżki wywaru z kostki rosołowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka Szechuan peppercorn
- 10 suszonych papryczek chilli
- 2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżeczki startego imbiru
- Garść pokrojonego szczypioru
- 1/3 kubka prażonych orzeszków ziemnych
Instrukcje
- Do miski z pokrojonym w kostkę kurczakiem dodajemy ciemny sos sojowy , shaoxing wine , biały pieprz i mąkę ziemniaczaną . Mieszamy do połączenia składników z piersią z kurczaka .Odstawiamy na 10 min żeby kurczak się zamarynował
- W osobnej misce mieszamy ciemny sos sojowy , jasny sos sojowy i ocet balsamiczny .Dodajemy brązowy cukier . Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i smażymy przez około 5-7 min . Wyjmujemy mięso z patelni i odstawiamy na bok . Na rozgrzaną patelnię po pieczeniu kurczaka dodajemy trochę oleju .Wrzucamy Szechuan peppercorn , suszone papryczki chilli , imbir i czosnek . Mieszamy przez 1 minutę
- Dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka , szczypior i przygotowany sos z miseczki . Mieszamy .Po minucie dodajemy prażone orzeszki ziemne
- Podajemy z ugotowanym ryżem . Ja jako dodatek dodałam małe gotowane kukurydze i zielone strączki groszku i kiełki soczewicy
English version
Kung pao chicken
- 2 boneless skinless chicken breast
- 2 tsp. dark soy sauce
- 2 tsp. shaoxing wine
- 2 tsp. corn starch
- 1/4 tsp. white pepper
- 1 tsp. dark soy sauce
- 1 Tbs. light soy sauce
- 1 Tbs. black vinegar ( balsamic)
- 1 Tbs. sugar
- 3 Tbs. chicken stock
- 2 Tbs. cooking oil
- 1 Tbs. Szechuan peppercorn, lightly ground
- 10 to 15 dried chillies ( fresh )
- 2 tsp. chopped garlic
- 2 tsp. chopped ginger
- 2 to 3 green onions, 1/2-inch pieces
- 1/3 cup roasted peanuts
- In a mixing bowl, combine all ingredients for chicken and marinate for 10 minutes.
- In another mixing bowl, combine all ingredients for sauce and set aside.
- Heat large skillet over high heat; add 1 Tbs. cooking oil and marinated chicken. Cook about 5 to 7 minutes or until chicken is 3/4 way cooked. Remove from skillet and set aside.
- Add remaining 1 Tbs. cooking oil into now-empty-skillet; Add Szechuan peppercorn, chili, garlic and ginger. Keep stirring and let in infuse for about 1 minute.
- Add cooked chicken back to skillet along with green onions and sauce we made earlier. Stir and cook for 1 minute. Stir in peanuts and remove from heat. Serve with warm bowl of cooked rice.