Kurczak jambalaya to potrawa kreolska, składająca się głównie z ryżu, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. Jej dokładny skład zależy od pochodzenia przepisu. Występuje w bardzo wielu wersjach. U mnie w wersji z kurczakiem, krewetkami I chorizo. Z papryką i pomidorami. Jest aromatycznie, dzięki przyprawom. Jest pikantnie i smacznie.
Kurczak jambalaya
Ingredients
- 4 podudzia z kurczaka ze skórą
- 250 gram krewetek
- pętko kiełbasy pokrojonej w plasterki może być chorizo
- 100 gram wędzonego boczku w kostce
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 2 łyżki jambalaya pasty
- mieszanka przypraw po 1/2 łyżeczki z każdego rodzaju : świeżo mielony czarny pieprz, czosnek granulowany, kminek , suszona bazylia , wędzona papryka w proszku, suszony tymianek, chili w proszku, sól
- 1 litr bulionu
- 2 kubki ryżu
Instructions
- Rozgrzać patelnię z odrobina oleju i podsmażyć boczek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażyć udka z kurczaka, do zezłocenia. Podsmażonego kurczaka dodać do boczku. Na patelni podsmażyć cebulę z papryką. Następnie dodać czosnek i smażyć rzez minutę. Przełożyć do kurczaka i boczku. Do naczynia żaroodpornego wrzucić pomidory, pastę jambalaya i przyprawy. Przykryć pokrywką i dusić przez około 20 min na średnim ogniu . Następnie dodać ryż. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 min. Pod koniec dodać krewetki i dusić całość jeszcze kilka minut razem.
żródło inspiracji :
https://tatyanaseverydayfood.com/recipe-items/creole-jambalaya/