Kurczak kung pao. Bardzo szybki w przygotowaniu. Niezwykle aromatyczny. Dobrze przyprawiony. W gęstym sosie sojowym z dodatkiem orzeszków ziemnych, papryki i kukurydzy. Idealnie komponuje się z ryżem.
Kurczak kung pao
Składniki
Na sos i marynatę
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej / skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1,5 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki chińskiego czarnego octu
- 1 łyżka chińskiego wina do gotowania
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/3 szklanki wody
Na kurczaka
- 500 g udek z kurczaka bez skóry i pokrojonych na mniejsze kawałki
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka imbiru drobno posiekanego
- 6 – 10 suszonych papryczek chilli pokrojonych bez nasion
- 3 łodygi szczypioru pokrojone w kostkę
- 1 papryka żółta pokrojona w kostkę
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 5 małych kukurydz pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 3/4 szklanki całych orzeszków ziemnych prażone niesolone
Instrukcje
Na marynatę i sos
- Wymieszać mąkę kukurydzianą i sos sojowy w małej misce, aż mąka kukurydziana się rozpuści. Następnie dodać pozostałe składniki sosu , za wyjątkiem wody.
- W miseczce połączyć kurczaka z 1,5 łyżki sosu. Odstawić do zamarynowania na 10–20 minut.
- Do pozostałego sosu dodać wodę
Na kurczaka
- Rozgrzać olej w woku na dużym ogniu. Dodać czosnek, imbir i chilli. Gotować przez 30 sekund. Wrzucić pokrojona w kostkę paprykę. Dusić 3 minuty.
- Dodać kurczaka. Smażyć aż zmieni kolor na biały.
- Dodać sos i pieprz. Dusić, ciągle mieszając, aż prawie cały sos zamieni się w gęsty syrop. Dodać kukurydzę
- Tuż przed końcem dodać orzeszki ziemne i szczypior.
- Podawać natychmiast z ryżem!
Kung pao chicken
For sauce and marinade
- 2 teaspoons cornstarch
- 1 tbsp light soy sauce
- 1.5 tablespoons of dark soy sauce
- 2 tablespoons of Chinese black vinegar
- 1 tablespoon of Chinese cooking wine
- 3 tbsp brown sugar
- 1/2 teaspoon sesame oil
- 1/3 cup water
For chicken
- 500 g chicken thighs skinless, and cut into smaller pieces
- 2 tbsp peanut oil
- 2 garlic cloves chopped
- 1 teaspoon of grated ginger
- 6 – 10 dried chilies chopped, seeds removed
- 3 of chopped chives
- 1 yellow pepper diced
- 1 red pepper diced
- 5 baby sweet corns sliced
- 1 teaspoon ground pepper
- 3/4 cup whole peanuts unsalted roasted
For marinade and sauce
- Mix the cornflour and soy sauce in a small bowl until the cornflour dissolves. Then add the remaining sauce ingredients, except water.
- In a bowl, combine chicken with 1.5 tablespoons of sauce. Leave to marinate for 10-20 minutes.
- Add water to the remaining sauce
For chicken
- Heat oil in a wok over high heat. Add garlic, ginger, and chilies. Cook for 30 seconds. Add the diced peppers. Simmer for 3 minutes.
- Add chicken. Fry until it turns white.
- Add sauce and pepper. Simmer, stirring constantly, until almost all the sauce turns into a thick syrup. Add sliced sweet corns
- Just before the end, add peanuts and chives.
- Serve with rice