Szukaj
Close this search box.

Kurczak kung pao/Kung pao chicken

Kurczak kung pao. Bardzo szybki w przygotowaniu. Niezwykle aromatyczny. Dobrze przyprawiony. W gęstym sosie sojowym z dodatkiem orzeszków ziemnych, papryki i kukurydzy. Idealnie komponuje się z ryżem.

Kurczak kung pao

Składniki
  

Na sos i marynatę

  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej / skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki chińskiego czarnego octu
  • 1 łyżka chińskiego wina do gotowania
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/3 szklanki wody

Na kurczaka

  • 500 g udek z kurczaka bez skóry i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka imbiru drobno posiekanego
  • 6 – 10 suszonych papryczek chilli pokrojonych bez nasion
  • 3 łodygi szczypioru pokrojone w kostkę
  • 1 papryka żółta pokrojona w kostkę
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 5 małych kukurydz pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 3/4 szklanki całych orzeszków ziemnych prażone niesolone

Instrukcje
 

Na marynatę i sos

  • Wymieszać mąkę kukurydzianą i sos sojowy w małej misce, aż mąka kukurydziana się rozpuści. Następnie dodać pozostałe składniki sosu , za wyjątkiem wody.
  • W miseczce połączyć kurczaka z 1,5 łyżki sosu. Odstawić do zamarynowania na 10–20 minut.
  • Do pozostałego sosu dodać wodę

Na kurczaka

  • Rozgrzać olej w woku na dużym ogniu. Dodać czosnek, imbir i chilli. Gotować przez 30 sekund. Wrzucić pokrojona w kostkę paprykę. Dusić 3 minuty.
  • Dodać kurczaka. Smażyć aż zmieni kolor na biały.
  • Dodać sos i pieprz. Dusić, ciągle mieszając, aż prawie cały sos zamieni się w gęsty syrop. Dodać kukurydzę
  • Tuż przed końcem dodać orzeszki ziemne i szczypior.
  • Podawać natychmiast z ryżem!

 

 

Kung pao chicken

 

For sauce and marinade

  • 2 teaspoons cornstarch
  • 1 tbsp light soy sauce
  • 1.5 tablespoons of dark soy sauce
  • 2 tablespoons of Chinese black vinegar
  • 1 tablespoon of Chinese cooking wine
  • 3 tbsp brown sugar
  • 1/2 teaspoon sesame oil
  • 1/3 cup water

For chicken

  • 500 g chicken thighs skinless, and cut into smaller pieces
  • 2 tbsp peanut oil
  • 2 garlic cloves chopped
  • 1 teaspoon of grated ginger
  • 6 – 10 dried chilies chopped, seeds removed
  • 3 of chopped chives
  • 1 yellow pepper diced
  • 1 red pepper diced
  • 5 baby sweet corns sliced
  • 1 teaspoon ground pepper
  • 3/4 cup whole peanuts unsalted roasted

For marinade and sauce

  1. Mix the cornflour and soy sauce in a small bowl until the cornflour dissolves. Then add the remaining sauce ingredients, except water.
  2. In a bowl, combine chicken with 1.5 tablespoons of sauce. Leave to marinate for 10-20 minutes.
  3. Add water to the remaining sauce

For chicken

  1. Heat oil in a wok over high heat. Add garlic, ginger, and chilies. Cook for 30 seconds. Add the diced peppers. Simmer for 3 minutes.
  2. Add chicken. Fry until it turns white.
  3. Add sauce and pepper. Simmer, stirring constantly, until almost all the sauce turns into a thick syrup. Add sliced sweet corns
  4. Just before the end, add peanuts and chives.
  5. Serve with rice

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube