Podobno od przybytku glowa nie boli. Skoro nie boli to lecimy tym razem na bogato. Krupnik z zasmażką robioną na masełku i tłuczonymi ziemniakami okraszonymi pachnącym, świeżym koperkiem. Prosto ale z przytupem. I o dziwo nawet Króliś doświadczalny wyjątkowo nie narzekał, że mięso i ziemniaki tylko zeżarł dwie porcje.
O zasmażce przezornie nie mówiłam, żeby dziada nie stresować tą ilością tego, co może go potencjalnie zabić. Na te lata prób zabójstwa z mojej strony jedzeniem jakie Królisiowi serwuje, łajza o dziwo nadal żyje i ma się zaskakująco dobrze. No ale pamiętamy powiedzenie, że złego diabli nie biorą.
Jego to nawet diabli by nie chcieli, bo po kilku godzinach w piekle i tego marudzenia, że za gorąco, a że serwis nie spełnia jego oczekiwań, ciągłych pytań, gdzie kelner i czy ktoś mu może obrać marchewkę, bo On takiego nieobranego badziewia to nie ruszy, to i Lucyfer by go posłał w diabły.
On się menda tak kryguje z tym zdrowym żarciem, ale jak przychodzi co do czego to sałatki to zjada jedną porcyjkę ale krupnik na wieprzowince i suto okraszony zasmażką to wciąga pół gara, tłumacząc, że mnie ratuje przed potencjalnym cholesterolem. No Panie, dziękować Ci za tak troskliwego Królisia. Chyba w jego intencji pójdę na kolanach do Częstochowy, żeby móc wyrazić swoją wdzięczność i zaśpiewać „O panie co żeś mi uczynił” i za jakie grzechy?
Krupnik z zasmażką
Ingredients
Krupnik
- 2,5 litra wody + około 0,5 litra do ewentualnego dolania
- 400 gr wieprzowiny np łopatki wieprzowej
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 4 marchewki pokrojone w plasterki
- 1 duża pietruszka pokrojona wplasterki
- 2 łodygi selera naciowego
- Średniej wielkości por
- garść małych ziemniaków
- świeżo siekana natka pietruszkilub koperku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Zasmażka
- 3 łyzki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo
- młode małe ziemniaki ugotowane i podsmażone na maśle z koperkiem
Instructions
Krupnik
- Mięso wrzucić do większego garnka, zalać wodą i zagotować. Nim woda zacznie wrzeć, zebrać łyżką cedzakowa szarą pianę ( szumowinę) która utworzyła się na powierzchni wody. Zmniejszyć ogień, dodać do wywaru ziele angielskie i liść laurowy oraz dodać marchewkę, seler oraz pietruszkę, por w całości
- Dodać sól do smaku. Dodać kaszę. Gotować całość do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do dna.
- Dorzucić pod koniec pokrojone w plasrerki ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości wszystkich warzyw, około 15-20 minut. Gdyby zupa zrobiła się za gęsta dolać jeszcze trochę wody.
Zasmażka
- Tłuszcz umieścic na patelni i rozpuścić. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa nie może mieć grudek. Smażyc przez około 2-3 minutach na gazie, gdy mąka się przysmaży. Trzeba przez cały czas mieszać zasmażkę. Gotową wlać do gotowej zuoy i dobrze wymieszać