Krupnik z zasmażką

Podobno od przybytku glowa nie boli. Skoro nie boli to lecimy tym razem na  bogato. Krupnik  z zasmażką robioną na masełku i tłuczonymi ziemniakami okraszonymi pachnącym, świeżym koperkiem. Prosto ale z przytupem. I o dziwo nawet Króliś  doświadczalny  wyjątkowo nie narzekał,  że mięso i ziemniaki tylko zeżarł dwie porcje.
 O zasmażce przezornie nie mówiłam,  żeby dziada nie stresować tą ilością tego, co może go potencjalnie zabić. Na te lata prób zabójstwa z mojej strony  jedzeniem jakie Królisiowi serwuje, łajza o dziwo nadal żyje i ma się zaskakująco dobrze. No ale pamiętamy powiedzenie, że złego diabli nie biorą.

Jego to nawet diabli by nie chcieli, bo po kilku godzinach w piekle i tego marudzenia, że za gorąco, a że serwis nie spełnia jego oczekiwań, ciągłych pytań, gdzie kelner i czy ktoś mu może obrać marchewkę, bo On takiego nieobranego badziewia to nie ruszy, to i Lucyfer by go posłał w diabły. 


On się menda  tak kryguje z tym zdrowym żarciem, ale jak przychodzi co do czego to sałatki to zjada jedną porcyjkę ale krupnik na wieprzowince i suto okraszony zasmażką to wciąga pół gara, tłumacząc, że mnie ratuje przed potencjalnym cholesterolem. No Panie, dziękować Ci za tak troskliwego Królisia. Chyba w jego intencji pójdę na kolanach do Częstochowy, żeby móc wyrazić swoją wdzięczność i zaśpiewać „O panie co żeś mi uczynił” i za jakie grzechy?

Krupnik z zasmażką

Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr
Course Main Course, Soup
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

Krupnik

  • 2,5 litra wody + około 0,5 litra do ewentualnego dolania
  • 400 gr wieprzowiny np łopatki wieprzowej
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 4 marchewki pokrojone w plasterki
  • 1 duża pietruszka pokrojona wplasterki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Średniej wielkości por
  • garść małych ziemniaków
  • świeżo siekana natka pietruszkilub koperku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Zasmażka

  • 3 łyzki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo

  • młode małe ziemniaki ugotowane i podsmażone na maśle z koperkiem

Instructions
 

Krupnik

  • Mięso wrzucić do większego garnka, zalać wodą i zagotować. Nim woda zacznie wrzeć, zebrać łyżką cedzakowa szarą pianę ( szumowinę) która utworzyła się na powierzchni wody. Zmniejszyć ogień, dodać do wywaru ziele angielskie i liść laurowy oraz dodać marchewkę, seler oraz pietruszkę, por w całości
  • Dodać sól do smaku. Dodać kaszę. Gotować całość do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do dna.
  • Dorzucić pod koniec pokrojone w plasrerki ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości wszystkich warzyw, około 15-20 minut. Gdyby zupa zrobiła się za gęsta dolać jeszcze trochę wody.

Zasmażka

  • Tłuszcz umieścic na patelni i rozpuścić. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa nie może mieć grudek. Smażyc przez około 2-3 minutach na gazie, gdy mąka się przysmaży. Trzeba przez cały czas mieszać zasmażkę. Gotową wlać do gotowej zuoy i dobrze wymieszać
Keyword kasza, wieprzowina, zupy

 

 
 

 

 

 

 

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube