Krokiety z mięsem powstały bo nareszcie udało mi się dopchać do kuchni. Jak Efka akurat była zajęta jakimiś pierdułami, ja zakradłem się do kuchni i postanowiłem przygotować w końcu coś, co nadaje się do zjedzenia. Efka ma tendencje do wymyślania przy tych garach i jakieś dziwne rzeczy powstają jak już się do tych garów dorwie. Ja miałem ochotę na coś normalnego. Wiecie na coś, co da się zjeść, a nie tylko na to patrzeć. Miałem mięso, które zostało z rosołu i pomyślałem, że szkoda je zmarnować. Zrobiłem więc mega pyszne, chrupiące krokiety z nadzieniem mięsnym. Do tego sos pieczarkowy. Razem cud, miód i orzeszki. Te wszystkie Konefkowe wynalazki to się mogą schować. Na talerzu też tak trochę napaćkałem artystycznie jak Konefka, żeby jej gul poszedł. Niech wie, ze tez potrafię. Ładnie może wyglądało, ale pachniało malizna i kilka razy musiałem latać po dokładkę 🙂
Krokiety z mięsem
Składniki
Krokiety z miesem
- Pasta z kurczaka
- 3 ugotowane udka z kurczaka z rosołu, bez kości i bez chrząstek
- 1500 g serka philadelphia
- 10 połówek pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyzki pasty tagine
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
Na naleśniki
- 2 szklanki mleka
- 2- 2 1/2 mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 30 ml oleju
dodatkowo
- 2 roztrzepana jajka
- bułka tarta do obtaczania
- olej
- Sos pieczarkowo śmietanowy
- 200 gramów pieczarek kasztanowych pokorjonych w plastry
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki śmietany 18 %
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Instrukcje
Pasta z kurczaka
- Cebulę podsmażyć na oleju. W misie blendera umieścic cebulę, mięso, pomidory suszone, ser i pastę tagine. Doprawić do smaku. Zmiksować na kremową konsystencję.
Na naleśniki
- W misce wymieszać dokładnie mleko i mąkę. Dodać szczypte soli. Powstałe ciasto powinno mieć lejącą i gładkią konsystencję.Odtsawić na ok pół godziny. Następnie dodać oleju do dokładnego połączenia. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody
- Na rozgrzana patelnię wlać niewielką ilość oleju. Smażyć naleśniki.
- Na każdy naleśnik nałożyć farsz, zwinąć tak, aby farsz nie wypadł. Moczyć w roztrzepanym jajku, obtaczyć w bułce tartej i smażyć na patelni z olejem na złoty kolor.
Na sos
- Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyc na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmiejszyc ogień i dusić razem przez kilkanaście minut. W razie konieczności, żeby nie przypalić grzybów dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Pod koniec duszenia dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.
- Krokiety podawać z sosem pieczarkowym.
Chicken crispy pancakes
Chicken paste
- 3 boiled chicken legs (from broth, boneless and without cartilage)
- 150 g philadelphia cheese
- 10 halves of dried tomatoes from oil
- 1 onion diced
- salt and pepper to taste
- 2 tbsp of tagine paste
- 2 tablespoons of oil
- 1 teaspoon of smoked sweet pepper
- 1/4 teaspoon cumin
For pancakes
- 2 cups of milk
- 2- 2 1/2 plain flour
- 1 egg
- pinch of salt
- 30 ml of oil
Additionally
- 2 beaten eggs
- bread crumbs
- Oil
Mushroom cream sauce
- 200 grams of chestnut mushrooms sliced
- 1 onion diced
- 1-2 cloves of garlic crushed
- 3 tablespoons of sour cream
- frying oil
- salt
- pepper
Chicken paste
- Fry the onion on oil. Put onions, meat, dried tomatoes, cheese, and tagine paste in the blender bowl. Season to taste. Mix to a creamy consistency.
For pancakes
- In a bowl, mix the milk and flour thoroughly. Add a pinch of salt. The pancake batter should have a smooth texture. Leave for rest for a half hour. Then add the oil to the batter. If necessary, add more milk or water
- Pour a small amount of oil over the heated pan. Fry pancakes.
- Place the filling on each pancake, roll it up so that the stuffing does not fall out. Coat in a beaten egg, wrap in breadcrumbs and fry in a pan with oil to a golden color.
- Mushroom cream sauce
- Place chopped onions and garlic in oil. On a separate pan, fry brown mushrooms over high heat. Add the onion with garlic. Put down the fire and cook together for several minutes. If necessary, add a bit of water or vegetable broth to avoid burning the mushrooms. At the end of cooking add sour cream and mix well.
- Serve the crispy pancakes with a mushroom sauce.