Krokiety z kaszą gryczaną. Pyszne, chrupiące krokiety z kaszą gryczaną i białym serem, z dodatkiem smażonego jabłka. Całość podana z kremowym sosem pieczarkowym.
Krokiety z kaszą gryczaną
Składniki
Na farsz :
- 1 i 1/2 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
- 150 gramów koziego kremowego sera
- sól i czarny pieprz
- kmin rzymski mielony
- czubryca
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 jabłka pokrojone w kostkę
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól i czarny pieprz
Na naleśniki
- 2 szklanki mleka
- 2- 2 1/2 mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 30 ml oleju
- dodatkowo
- 2 roztrzepana jajka
- bułka tarta do obtaczania
- olej
- Sos pieczarkowo śmietanowy
- 200 gramów pieczarek kasztanowych pokorjonych w plastry
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki śmietany 18 %
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Instrukcje
Na farsz :
- Ugotować kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Dodać przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskii brązowy cukier . Podsmażyć przez kilka minut. Usunąć ziarna przypraw i liść laurowy.
- Do kaszy gryczanej dodać tymianek, majeranek, kmin rzymski oraz kozi ser. Następnie dodać jabłko podsmażone z cebulą. Dokładnie wymieszać.
Na naleśniki
- W misce wymieszać dokładnie mleko i mąkę. Dodać szczypte soli. Powstałe ciasto powinno mieć lejącą i gładkią konsystencję.Odtsawić na ok pół godziny. Następnie dodać oleju do dokładnego połączenia. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody
- Na rozgrzana patelnię wlać niewielką ilość oleju. Smażyć naleśniki.
- Na każdy naleśnik nałożyć farsz, zwinąć tak, aby farsz nie wypadł. Moczyć w roztrzepanym jajku, obtaczyć w bułce tartej i smażyć na patelni z olejem na złoty kolor.
Na sos
- Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyc na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmiejszyc ogień i dusić razem przez kilkanaście minut. W razie konieczności, żeby nie przypalić grzybów dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Pod koniec duszenia dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.
- Krokiety podawać z sosem pieczarkowym.
Crispy pancakes with buckwheat filling
For filling
- 1 and a half cup of boiled buckwheat groats
- 150 grams of goat’s cream cheese
- salt and black pepper
- cumin powder
- 1 onion diced
- 2 apples cut into cubes
- 1/2 teaspoon of brown sugar
- 2 bay leaves
- 2 juniper seeds
- 2 allspice
- 1/2 teaspoon of dried thyme
- 1/2 teaspoon of dried marjoram
- salt and black pepper
For pancakes
- 2 cups of milk
- 2- 2 1/2 plain flour
- 1 egg
- pinch of salt
- 30 ml of oil
Additionally
- 2 beaten eggs
- bread crumbs
- Oil
Mushroom cream sauce
- 200 grams of chestnut mushrooms sliced
- 1 onion diced
- 1-2 cloves of garlic crushed
- 3 tablespoons of sour cream
- frying oil
- salt
- pepper
For filling
- Boil buckwheat groats according to instructions on the packaging.
- Put the oil in the pan and add chopped onion and apple. Add spices (bay leaf, juniper and allspicand brown sugar. Fry for a few minutes. Remove the spice grains and bay leaf.
- Add thyme, marjoram, cumin and goat cheese to buckwheat. Then add the apple fried with onions. Mix thoroughly.
For pancakes
- In a bowl, mix the milk and flour thoroughly. Add a pinch of salt. The pancake batter should have a smooth texture. Leave for rest for an half hour. Then add the oil to the batter. If necessary, add more milk or water
- Pour a small amount of oil over the heated pan. Fry pancakes.
- Place the filling on each pancake, roll it up so that the stuffing does not fall out. Soak in a beaten egg, wrap in breadcrumbs and fry in a pan with oil to a golden color.
Mushroom cream sauce
- Place chopped onions and garlic in oil. On a separate pan, fry brown mushrooms over high heat. Add the onion with garlic. Put down the fire and cook together for several minutes. If necessary, add a bit of water or vegetable broth to avoid burning the mushrooms. At the end of cooking add sour cream and mix well.
- Serve the crispy pancakes with a mushroom sauce.