Szukaj
Close this search box.

Krokiety z kaszą gryczaną/Crispy pancakes with buckwheat filling

Krokiety z kaszą gryczaną. Pyszne, chrupiące krokiety z kaszą gryczaną i białym serem, z dodatkiem smażonego jabłka. Całość podana z kremowym sosem pieczarkowym.

 

 

Krokiety z kaszą gryczaną

Składniki
  

Na farsz :

  • 1 i 1/2 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
  • 150 gramów koziego kremowego sera
  • sól i czarny pieprz
  • kmin rzymski mielony
  • czubryca
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

Na naleśniki

  • 2 szklanki mleka
  • 2- 2 1/2 mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 30 ml oleju
  • dodatkowo
  • 2 roztrzepana jajka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej
  • Sos pieczarkowo śmietanowy
  • 200 gramów pieczarek kasztanowych pokorjonych w plastry
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

Na farsz :

  • Ugotować kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu.
  • Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Dodać przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskii brązowy cukier . Podsmażyć przez kilka minut. Usunąć ziarna przypraw i liść laurowy.
  • Do kaszy gryczanej dodać tymianek, majeranek, kmin rzymski oraz kozi ser. Następnie dodać jabłko podsmażone z cebulą. Dokładnie wymieszać.

Na naleśniki

  • W misce wymieszać dokładnie mleko i mąkę. Dodać szczypte soli. Powstałe ciasto powinno mieć lejącą i gładkią konsystencję.Odtsawić na ok pół godziny. Następnie dodać oleju do dokładnego połączenia. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody
  • Na rozgrzana patelnię wlać niewielką ilość oleju. Smażyć naleśniki.
  • Na każdy naleśnik nałożyć farsz, zwinąć tak, aby farsz nie wypadł. Moczyć w roztrzepanym jajku, obtaczyć w bułce tartej i smażyć na patelni z olejem na złoty kolor.

Na sos

  • Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyc na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmiejszyc ogień i dusić razem przez kilkanaście minut. W razie konieczności, żeby nie przypalić grzybów dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Pod koniec duszenia dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.
  • Krokiety podawać z sosem pieczarkowym.

 

Crispy pancakes with buckwheat filling

 

For filling

  • 1 and a half cup of boiled buckwheat groats
  • 150 grams of goat’s cream cheese
  • salt and black pepper
  • cumin powder
  • 1 onion diced
  • 2 apples cut into cubes
  • 1/2 teaspoon of brown sugar
  • 2 bay leaves
  • 2 juniper seeds
  • 2 allspice
  • 1/2 teaspoon of dried thyme
  • 1/2 teaspoon of dried marjoram
  • salt and black pepper

For pancakes

  • 2 cups of milk
  • 2- 2 1/2 plain flour
  • 1 egg
  • pinch of salt
  • 30 ml of oil

Additionally

  • 2 beaten eggs
  • bread crumbs
  • Oil

Mushroom cream sauce

  • 200 grams of chestnut mushrooms sliced ​​
  • 1 onion diced
  • 1-2 cloves of garlic crushed
  • 3 tablespoons of sour cream
  • frying oil
  • salt
  • pepper

For filling

  1. Boil buckwheat groats according to instructions on the packaging.
  2. Put the oil in the pan and add chopped onion and apple. Add spices (bay leaf, juniper and allspicand brown sugar. Fry for a few minutes. Remove the spice grains and bay leaf.
  3. Add thyme, marjoram, cumin and goat cheese to buckwheat. Then add the apple fried with onions. Mix thoroughly.

For pancakes

  1. In a bowl, mix the milk and flour thoroughly. Add a pinch of salt. The pancake batter should have a smooth texture. Leave for rest for an half hour. Then add the oil to the batter. If necessary, add more milk or water
  2. Pour a small amount of oil over the heated pan. Fry pancakes.
  3. Place the filling on each pancake, roll it up so that the stuffing does not fall out. Soak in a beaten egg, wrap in breadcrumbs and fry in a pan with oil to a golden color.

Mushroom cream sauce

  1. Place chopped onions and garlic in oil. On a separate pan, fry brown mushrooms over high heat. Add the onion with garlic. Put down the fire and cook together for several minutes. If necessary, add a bit of water or vegetable broth to avoid burning the mushrooms. At the end of cooking add sour cream and mix well.
  2. Serve the crispy pancakes with a mushroom sauce.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube