Krewetki z sosem jeżynowym. Przyjemne smakowo połączenie. Krewetki dodatkowe podane z sałatką zrobioną z awokado, selera, ogórka i jabłka. Kolorystyczna petarda na talerzu.
Krewetki z sosem jeżynowym
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
Na sos jeżynowy
- 30 dkg mrożonych jeżyn
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka sosu balsamicznego
- 1/4 szklanki czerwonego wina
- sól i pieprz
Na sałatkę
- 1 awokado pokrojone w kostkę
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę
- 1/2 jabłka pokrojonego w kostkę
Na dressing
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku obrany i rozgnieciony
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 6 łyżek oleju słonecznikowego lub oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Na krewetki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 gramów masła
- 250 gramów surowych krewetek
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- mała garść pietruszki posiekana
Instrukcje
Na sos jeżynowy
- W rondlu umieść jeżyny, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu, aż owoce uwolnią sok i staną się miękkie. Przetrzeć przez sito i wlać sok z powrotem do garnka. Dodać wino, sos balsamiczny i gotować na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty. Doprawić solą i pieprzem.
Na sałatkę
- Wymieszać wszystkie składniki w misce
Na dressing
- Włożyć musztardę, miód, czosnek, ocet balsamiczny i ocet jabłkowy do robota kuchennego i zblendować
- Przy pracującym silniku wlać olej przez lejek.
- Doprawić solą i pieprzem. Można też włożyć wszystkie składniki do słoika. Zakręcić nakrętkę i mocno potrząsnąć
- Połączyć warzywa z dressingiem
- Podawać krewetki z sosem jeżynowym i sałatką
Na krewetki
- Na dużej patelni rozgrzać olej i masło. Dodać krewetki i czosnek. Dobrze wymieszać.
- Smażyć, aż krewetki będą różowe i ugotowane (około 4–5 minut).
- Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki
Słowo kluczowe krewetki, Królik dba o linię, owoce morza
Prawns with blackberry sauce
For blackberry sauce
- 30 dkg of frozen blackberries
- 1 tablespoon of brown sugar
- 1 teaspoon of balsamic sauce
- 1/4 glass of red wine
- salt / pepper
For prawns
- 1 tbsp olive oil
- 50 g butter
- 12 large raw prawns
- 2 garlic cloves crushed
- salt and freshly ground black pepper
- small handful parsley chopped
For salad
- 1 avocado cubed
- 1/2 celery stick cubed
- 1/2 cucumber cubed
- 1/2 apple cubed
For dressing
- 1 tbsp French mustard
- 1 tbsp honey
- 1 clove of garlic crushed
- 1 tsp balsamic vinegar
- 2 tbsp cider vinegar
- 6 tbsp sunflower oil or rapeseed oil
- salt and pepper to taste
For blackberry sauce
- In a saucepan, place the blackberries, add the sugar and simmer until the fruit will release the juice and become soft. Wipe through a sieve and pour the juice back into the pot, add wine, balsamic sauce and simmer until the sauce becomes thick. Season with salt and pepper.
For prawns
- In a large pan heat the oil and butter. Add the prawns and garlic and stir well.
- Stir-fry until the prawns are pink and cooked through (about 4–5 minutes).
- Season with salt and freshly ground black pepper and scatter the chopped parsley over. Serve at once.
For salad
- Mix all ingredients in a bowl
For dressing
- Put the mustard, honey, garlic, balsamic and cider vinegar in a food processor and whiz together.
- With the motor still running, pour the oil in through a funnel.
- Season with salt and pepper and serve. Another option would be to put all the ingredients into a jar and shake hard! (with the lid on, obviously)
- Combine veggies with dressing
- Serve prawns with blackberries sauce and salad