Krewetki z sosem jeżynowym/Prawns with blackberry sauce

Krewetki z sosem jeżynowym. Przyjemne smakowo połączenie. Krewetki dodatkowe podane z sałatką zrobioną z awokado, selera, ogórka i jabłka. Kolorystyczna petarda na talerzu.

Krewetki z sosem jeżynowym

Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2

Ingredients
  

Na sos jeżynowy

  • 30 dkg mrożonych jeżyn
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sosu balsamicznego
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • sól i pieprz

Na sałatkę

  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę
  • 1/2 jabłka pokrojonego w kostkę

Na dressing

  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku obrany i rozgnieciony
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Na krewetki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 gramów masła
  • 250 gramów surowych krewetek
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • mała garść pietruszki posiekana

Instructions
 

Na sos jeżynowy

  • W rondlu umieść jeżyny, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu, aż owoce uwolnią sok i staną się miękkie. Przetrzeć przez sito i wlać sok z powrotem do garnka. Dodać wino, sos balsamiczny i gotować na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty. Doprawić solą i pieprzem.

Na sałatkę

  • Wymieszać wszystkie składniki w misce

Na dressing

  • Włożyć musztardę, miód, czosnek, ocet balsamiczny i ocet jabłkowy do robota kuchennego i zblendować
  • Przy pracującym silniku wlać olej przez lejek.
  • Doprawić solą i pieprzem. Można też włożyć wszystkie składniki do słoika. Zakręcić nakrętkę i mocno potrząsnąć
  • Połączyć warzywa z dressingiem
  • Podawać krewetki z sosem jeżynowym i sałatką

Na krewetki

  • Na dużej patelni rozgrzać olej i masło. Dodać krewetki i czosnek. Dobrze wymieszać.
  • Smażyć, aż krewetki będą różowe i ugotowane (około 4–5 minut).
  • Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki
Keyword krewetki, Królik dba o linię, owoce morza
 
 

 

 

 

Prawns with blackberry sauce

 

For blackberry sauce

  • 30 dkg of frozen blackberries
  • 1 tablespoon of brown sugar
  • 1 teaspoon of balsamic sauce
  • 1/4 glass of red wine
  • salt / pepper

For prawns

  • 1 tbsp olive oil
  • 50 g butter
  • 12 large raw prawns
  • 2 garlic cloves crushed
  • salt and freshly ground black pepper
  • small handful parsley chopped

For salad

  • 1 avocado cubed
  • 1/2 celery stick cubed
  • 1/2 cucumber cubed
  • 1/2 apple cubed

For dressing

  • 1 tbsp French mustard
  • 1 tbsp honey
  • 1 clove of garlic crushed
  • 1 tsp balsamic vinegar
  • 2 tbsp cider vinegar
  • 6 tbsp sunflower oil or rapeseed oil
  • salt and pepper to taste

For blackberry sauce

  1. In a saucepan, place the blackberries, add the sugar and simmer until the fruit will release the juice and become soft. Wipe through a sieve and pour the juice back into the pot, add wine, balsamic sauce and simmer until the sauce becomes thick. Season with salt and pepper.

For prawns

  1. In a large pan heat the oil and butter. Add the prawns and garlic and stir well.
  2. Stir-fry until the prawns are pink and cooked through (about 4–5 minutes).
  3. Season with salt and freshly ground black pepper and scatter the chopped parsley over. Serve at once.

For salad

  1. Mix all ingredients in a bowl

For dressing

  1. Put the mustard, honey, garlic, balsamic and cider vinegar in a food processor and whiz together.
  2. With the motor still running, pour the oil in through a funnel.
  3. Season with salt and pepper and serve. Another option would be to put all the ingredients into a jar and shake hard! (with the lid on, obviously)
  4. Combine veggies with dressing
  5. Serve prawns with blackberries sauce and salad

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube