Ostatnio w domu podskoczył nam cholesterol. Trzeba więc było wprowadzić do jadłospisu więcej zieleniny, kasze i ryby. Propozycja lżejszego obiadu, żeby odciążyć organizm. Owoce morza i awokado w sałatce, które dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Miało być zdrowo, ale i smacznie. Myślę, że się udało.
Krewetki z kaszą gryczaną podawane z sałatką
Ingredients
Na krewetki:
- 250 g większych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- dwie łyżki masła
- 1 papryczka chilli opcjonalnie suszona
Na kaszę gryczaną:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
Na sałatkę:
- 1 grejpfrut
- 1 awokado
- 100 gram młodej fasoli soi
- 100 gram rukwi wodnej
- Ziarna granatu
Na ziołowy dressing do sałatek:
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 1/2 cebuli szalotki drobno posiekać (można zastąpić 1/4 małej czerwonej cebuli lub zwykłej)
- 1 gałązka estragonu lub kilka gałązek pietruszki albo gałązka tymianku tylko liście, drobno posiekać
Instructions
Na krewetki:
- Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
Na kaszę gryczaną:
- W osobnym garnku gotujemy kaszę gryczaną. Zagotowujemy 2 szklanki wody z 1 łyżeczką soli i 3 łyżkami oleju. Do gotującej się wody wsypujemy 1 szklankę kaszy gryczanej. Mieszamy bardzo delikatnie przez kilka sekund, aby kasza nie przylepiła się do dna garnka. Gdy woda z kaszą zagotuje się ponownie, przykręcamy gaz (woda musi nadal bardzo delikatnie się gotować) nakrywamy garnek pokrywką i gotujemy 15 minut. Nie mieszamy już w trakcie gotowania. Po 15 minutach wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę na kolejne 10 minut, aby doszła i wciągnęła pozostałą wodę. Okrywamy pokrywę i delikatnie mieszamy, odstawiamy na 5 minut, aby odparowała.
Na sałatkę
- Grejpfruta pokroić na ćwiartki . Awokado obrać ze skóry i pokroić w grubszą kostkę . Dodać fasolę , rukiew i ziarna granatu . Całość polać ziołowym dressingiem
Ziołowy dressing do sałatek:
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 1/2 cebuli szalotki, drobno posiekać (można zastąpić 1/4 małej czerwonej cebuli lub zwykłej)
- 1 gałązka estragonu lub kilka gałązek pietruszki albo gałązka tymianku, tylko liście, drobno posiekać
- Oliwę i ocet wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać cebulę i wybrane zioła i dobrze wymieszać.