Krewetki w sosie kaparowym. Bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Wyrazisty w smaku, charakterny sos z kaparami. Całość podana z bagietką pieczoną z sosem czosnkowym.
Krewetki w sosie kaparowym
Składniki
Na sos z kaparami
- 1 łyżka niesolonego masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 średnie ząbki czosnku mielone
- ⅓ szklanki wytrawnego białego wina
- 1 szklanka bulionu
- 1-2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 3-4 łyżki świeżego soku z cytryny
- 4 łyżki stołowe osuszonych kaparów
- 1/2 szklanki śmietany do sosów
- 2-4 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki do podania
Na krewetki i małże
- 250 g mrożonych krewetek królewskich lub tygrysich
- 100 g małż
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki
- sól
Dodatkowo
- bagietka z domowej roboty masłem czosnkowym
Instrukcje
Na sos z kaparami
- Rozpuścić 1 łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać 1 łyżkę oleju i wymieszać z masłem.
- Wrzucić czosnek, smażyć przez 1 minutę. Wlać wino. Doprowadzić do wrzenia. Dodać ¾ szklanki bulionu na patelnię wraz z sokiem z cytryny; doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejną minutę.
- Wymieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 2 łyżkami bulionu. Wlać mieszaninę na patelnię, mieszając aby uzyskać sos. Gotować do momentu, aż lekko zgęstnieje. Dodać śmietanę, ściągnąć z ognia i dodać kapary.
- Umieścić krewetki i małże z powrotem na patelni. Posypać posiekaną natką pietruszki, pieprzem.
Na krewetki i małże
- Na patelni z rozgrzanym masłem krótką chwilę podsmażyć czosnek, następnie dodać odmrożone, opłukane i odsączone z wody krewetki i małże. Wsypać posiekaną natkę, całość oprószyć solą. Smażyć po 3 minuty z obu stron. Usmażone owoce morza dodać do sosu
Prawns in caper sauce
For caper sauce
- 1 tablespoon unsalted butter
- 1 tablespoon olive oil
- 4 medium garlic cloves minced
- ⅓ cup dry white wine
- 1 cup chicken stock
- 1-2 level teaspoon potato starch
- 3-4 tablespoons fresh lemon juice adjust to your tastes
- 4 tablespoons rinsed and drained capers
- 1/2 cup single cream
- 2-4 tablespoons coarsely chopped parsley to serve
For prawns and mussels
- 250 g jumbo king prawns cooked
- 100 g ready to eat mussels
- 2-3 tablespoons of clarified butter
- 3 garlic cloves pressed through
- 1/2 bunch of chopped parsley
- salt
Additionally
- baguette with homemade garlic butter
For caper sauce
- Dissolve 1 tablespoon of butter in a large skillet over medium heat. Add 1 tablespoon of oil and mix with butter. Add garlic, fry for 1 minute. Pour wine. Bring to a boil. Add ¾ cup broth to the pan along with lemon juice; bring to a boil and cook for another minute.
- Mix 1 teaspoon corn starch with 2 tablespoons broth. Pour the mixture into the pan, stirring to get the sauce. Cook until slightly thick. Add cream, remove from heat and add capers.
- Put the prawns in sauce
For prawns and mussels
- Fry the garlic in a frying pan with butter for a short while, then add the rinsed and drained shrimp and mussels. Add chopped parsley, sprinkle with salt. Fry for 3 minutes on both sides. Add fried seafood to the sauce