Szukaj
Close this search box.

Krewetki w sosie kaparowym/Prawns in caper sauce

Krewetki w sosie kaparowym. Bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Wyrazisty w smaku, charakterny sos z kaparami. Całość podana z bagietką pieczoną z sosem czosnkowym.

Krewetki w sosie kaparowym

Składniki
  

Na sos z kaparami

  • 1 łyżka niesolonego masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 średnie ząbki czosnku mielone
  • szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 szklanka bulionu
  • 1-2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 3-4 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 4 łyżki stołowe osuszonych kaparów
  • 1/2 szklanki śmietany do sosów
  • 2-4 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki do podania

Na krewetki i małże

  • 250 g mrożonych krewetek królewskich lub tygrysich
  • 100 g małż
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki
  • sól

Dodatkowo

  • bagietka z domowej roboty masłem czosnkowym

Instrukcje
 

Na sos z kaparami

  • Rozpuścić 1 łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać 1 łyżkę oleju i wymieszać z masłem.
  • Wrzucić czosnek, smażyć przez 1 minutę. Wlać wino. Doprowadzić do wrzenia. Dodać ¾ szklanki bulionu na patelnię wraz z sokiem z cytryny; doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejną minutę.
  • Wymieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 2 łyżkami bulionu. Wlać mieszaninę na patelnię, mieszając aby uzyskać sos. Gotować do momentu, aż lekko zgęstnieje. Dodać śmietanę, ściągnąć z ognia i dodać kapary.
  • Umieścić krewetki i małże z powrotem na patelni. Posypać posiekaną natką pietruszki, pieprzem.

Na krewetki i małże

  • Na patelni z rozgrzanym masłem krótką chwilę podsmażyć czosnek, następnie dodać odmrożone, opłukane i odsączone z wody krewetki i małże. Wsypać posiekaną natkę, całość oprószyć solą. Smażyć po 3 minuty z obu stron. Usmażone owoce morza dodać do sosu

 

 

 

Prawns in caper sauce

 

For caper sauce

  • 1 tablespoon unsalted butter
  • 1 tablespoon olive oil
  • 4 medium garlic cloves minced
  • ⅓ cup dry white wine
  • 1 cup chicken stock
  • 1-2 level teaspoon potato starch
  • 3-4 tablespoons fresh lemon juice adjust to your tastes
  • 4 tablespoons rinsed and drained capers
  • 1/2 cup single cream
  • 2-4 tablespoons coarsely chopped parsley to serve

For prawns and mussels

  • 250 g jumbo king prawns cooked
  • 100 g ready to eat mussels
  • 2-3 tablespoons of clarified butter
  • 3 garlic cloves pressed through
  • 1/2 bunch of chopped parsley
  • salt

Additionally

  • baguette with homemade garlic butter

For caper sauce

  1. Dissolve 1 tablespoon of butter in a large skillet over medium heat. Add 1 tablespoon of oil and mix with butter. Add garlic, fry for 1 minute. Pour wine. Bring to a boil. Add ¾ cup broth to the pan along with lemon juice; bring to a boil and cook for another minute.
  2. Mix 1 teaspoon corn starch with 2 tablespoons broth. Pour the mixture into the pan, stirring to get the sauce. Cook until slightly thick. Add cream, remove from heat and add capers.
  3. Put the prawns in sauce

For prawns and mussels

  1. Fry the garlic in a frying pan with butter for a short while, then add the rinsed and drained shrimp and mussels. Add chopped parsley, sprinkle with salt. Fry for 3 minutes on both sides. Add fried seafood to the sauce

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube