Krewetki w sosie dyniowym. Teraz jest sezon na dynię. Korzystam więc ile mogę. Lubię dynię. Można z niej wyczarować naprawdę fajne posiłki. Tu mamy krewetki w gęstym, przyprawionym kminkiem, imbirem i kurkumą sosie dyniowym z dodatkiem wina i śmietanki.
Krewetki w sosie dyniowym
Składniki
- 300 gramów krewetek
- 300 gramów dyni pokrojonej w kostkę i upieczonej w piekarniku
- 1/2 puszki dyniowego puree
- 1 marchewka pokrojona w talarki
- 1/2 cebuli
- 200 gramów zielonego świeżego groszku
- 300 ml śmietany 30 %
- 100 ml białego wina
- 100 ml bulionu
- pieprz
- sól
- czerwona papryka w proszku
- kmin zmielony
- imbir
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- kurkuma
Instrukcje
- Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę. Dodać marchewkę pokrojoną w talarki. Podsmażyć. Dodać przyprawy. Dodać wina i buliony. Chwilę razem dusić, aż marchewka zmięknie. Dorzucić dynię i groszek zielony. Następnie wrzucić krewetki i dusić przez 10 min. Dodać śmietankę i puree dyniowe. Wymieszać i gotować razem kolejne kilka minut,do odparowania płynu.
- Podawać z makaronem i świeżą pietruszką
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp