Krewetki w sosie ananasowym. Robiłam juz wołowinę w sosie ananasowym. Wołowina w sosie ananasowym – Beef in pineapple sauce. Było na tyle pysznie, że postanowiłam spróbować z owocami morza. Krewetki fajnie się komponują z sosem. Całość podana z makaronem. Mniam.
Krewetki w sosie ananasowym
Składniki
Na sos ananasowy
- 1 biała cebula pokrojona na plastry
- 1 ananas pokrojony w kostkę
- 200 ml mleka kokosowego z puszki tylko biała, gęsta cześć
- sól
- pieprz
- gałka muszkatelowa
- imbir
- kminek mielony
- kurkuma
Na krewetki
- 250 g większych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- dwie łyżki masła
- 1 papryczka chilli opcjonalnie suszona
Dodatkowo
- garść poszatkowanej kolendry
- ugotowany makaron
- garść orzeszków Pini
Instrukcje
Na sos
- Na patelni rozgrzać olej. Nastepnie dodać cebulę i dusić przez około 5 minut pod przykryciem. Dodać sól i przyprawy. Dusic jeszcze chwilę. Do cebuli dorzucić ananasa i dodać biała część mleka kokosowego. Wymieszać i trzymać na ogniu przez kolejne kilka minut. Zblendowac na gładki sos.
Na krewetki
- Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z krani rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelitciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć. Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę
- Podsmażone krewetki dodać do sosu ananasowego, wymieszać.
- Do krewetek i sosu dodać ugotowany makaron i kolendrę i orzeszki pini. Wymieszać i od razu podawać
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp