Kremowa zupa ze szpinakiem i karczochami. Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa. Ostatnio eksperymentuję ze smakami. Pierwszy raz jadłam taką zupę i przyznam, że jestem milo zaskoczona.
Kremowa zupa ze szpinakiem i karczochami
Składniki
- 3 łyżeczki masła
- 150 gramów wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 4 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
- 1 por pokrojony w talarki
- 1500 ml bulionu
- kilka sztuk małych ziemniaków
- 1 łyzeczka cukru
- 1/2 łyżeczki nasion kopru
- sól i swieżo mielony pieprz
- 500 ml śmietanki 30 %
- 500 gramów mrożonego szpinaku
- 1 puszka karczochów
- płatki parmezanu
Instrukcje
- Rozpuścic masło na patelni na średnim ogniu. Na tłuszcz wrzucic boczek, podmażać ok 3 min, mięczyczasie mieszając. Dodac pora pokrojonego w talarki i dusic razem z boczkiem przez nastepne 5 minut. Dorzucic czosnek.
- Nastepnie dodać bulion, pokrojone w plastry ziemniaki, ziarna kopru ( wcześniej pokruszyc ), sól i pieprz. Gotować około 15 min,aż ziemniaki zrobią sie miękkie. Na maśle udusic szpinak. Dorzucic do wywaru.Dodac karczochy. Na koniec wlac smietanke i jeszcze chwilę pogotować.Zupe podawać z płatkami parmezanu.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp