Krem z porów i gruszek
Składniki
Krem z porów , gruszek z dodatkiem boczku
- 2 ziemniaki
- 3 soczyste gruszki
- 3 pory
- 10 dag masła
- ok. 1 i 1/3 l rosołu lub wywaru warzywnego
- sól pieprz
- 100 ml śmietany 36%
Instrukcje
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Z umytych porów odciąć białe części i pokroić w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Wrzucić pory i gruszki, obsmażyć przez 3 min, po czym dorzucić ziemniaki, następnie zalać rosołem lub wywarem. Gotować ok. 30 min. Doprawić solą, pieprzem. Gorące zmiksować na gładki krem, w trakcie powoli dolewając śmietanę
.