W naszym domu dużo się je awokado. Tym razem ten zdrowy owoc w ciekawej odsłonie . Panierowany w siemieniu , parmezanie i słonych paluszkach na ciemnym pieczywie. Idealny na kanapkę. Można tez jeść osobno np. z sosem czosnkowym . Pomysł podpatrzony w gazecie Moje Gotowanie
Krążki awokado
Ingredients
- 5 łyżek siemienia lnianego
- Sol pieprz, ulubione przyprawy do smaku
- 3 łyżki pokruszonych słonych paluszków
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 male awokado
- Olej rzepakowy do wysmarowania blachy
Instructions
- 1 łyżkę siemienia lnianego zmielić i zalać 6 łyżkami wrzątku. Do tego dodać sol, pieprz i ulubione przyprawy. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałe siemię uprażyć na suchej patelni aż zacznie wydawać piękny aromat.Ostudzić. Uważać żeby nie przypalić.
- Jedna łyżkę uprażonego siemienia zmielić z sola i połączyć z reszta ( niezmielona częścią ) uprażonych ziaren siemienia oraz pokruszonymi paluszkami i startym parmezanem
- Dojrzale awokado obrać delikatnie z skory. Usunąć pestkę . Awokado pokroić w krążki. Każdy krążek zanurzyć w mieszance siemienia i wody. Następnie obtaczać w mieszance ziaren , paluszków i parmezanu . Ułożyć na blaszce wyłożonej do papierem do pieczenia i natłuszczonej olejem. Piec w temperaturze 200 C przez ok 8 min .
- U mnie krążki podane na kromkach chleba posmarowanego serkiem philadelphia w towarzystwie szynki parmeńskiej i jajka marynowanego w jajkach