Kotlety ziemniaczano- kapuściane z kiełbasą cumberland i cukinią

Czasem trzeba wykorzystać jakieś składniki, które zostały nam z obiadu. Oczywiście czegoś ugotowaliśmy za dużo, a szkoda wyrzucić. To jest idealny moment, żeby teraz wykorzystać. Mnie tak zostało ziemniaczanego puree i gotowanej kapusty. Zabłąkał się też  kawałek angielskiej kiełbasy, której nie wykorzystałam. Takim oto sposobem, na szybko powstały kotlety ziemniaczano kapuściane z kiełbasą cumberland. 

Kotlety ziemniaczano- kapuściane z kiełbasą cumberland i cukinią

Ingredients
  

Składniki na ziemniaczane pure

  • 500 gram mączystych ziemniaków
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżeczki soli

Na kotlety

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 15-20 gotowanych brukselek lub resztki gotowanej kapusty
  • 400 g ziemniaczanego puree
  • bułka tarta

Dodatkowo:

  • kielbasa cumberland może być inna typu biała
  • male cukinie
  • brukselki

Instructions
 

Na ziemniaczane pure

  • Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę. Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
  • Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.

Na kotlety

  • Roztopić tłuszcz na patelni. Dodać cebulę i czosnek. Następnie dodać plasterki ugotowanej kapusty lub brukselek . Smażyć około 5-6 minut.
  • Następnie dodać ziemniaczane puree. Wymieszać. Doprawić sola i pieprzem . Formować kotlety i obtaczać w bulce tartej. Smażyć na gorącym oleju.
  • Kotlety kapuściano ziemniaczane podawać ze smażoną kielbasa i podsmażaną na tłuszczu po kiełbasie brukselka i cukiniami.

 

P1019911.JPG

P1019916.JPG

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube