Czasem trzeba wykorzystać jakieś składniki, które zostały nam z obiadu. Oczywiście czegoś ugotowaliśmy za dużo, a szkoda wyrzucić. To jest idealny moment, żeby teraz wykorzystać. Mnie tak zostało ziemniaczanego puree i gotowanej kapusty. Zabłąkał się też kawałek angielskiej kiełbasy, której nie wykorzystałam. Takim oto sposobem, na szybko powstały kotlety ziemniaczano kapuściane z kiełbasą cumberland.
Kotlety ziemniaczano- kapuściane z kiełbasą cumberland i cukinią
Ingredients
Składniki na ziemniaczane pure
- 500 gram mączystych ziemniaków
- 50 g masła
- 200 ml śmietany
- 2 łyżeczki soli
Na kotlety
- 1 łyżka masła
- 1 cebula pokrojona w plastry
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 15-20 gotowanych brukselek lub resztki gotowanej kapusty
- 400 g ziemniaczanego puree
- bułka tarta
Dodatkowo:
- kielbasa cumberland może być inna typu biała
- male cukinie
- brukselki
Instructions
Na ziemniaczane pure
- Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę. Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
- Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.
Na kotlety
- Roztopić tłuszcz na patelni. Dodać cebulę i czosnek. Następnie dodać plasterki ugotowanej kapusty lub brukselek . Smażyć około 5-6 minut.
- Następnie dodać ziemniaczane puree. Wymieszać. Doprawić sola i pieprzem . Formować kotlety i obtaczać w bulce tartej. Smażyć na gorącym oleju.
- Kotlety kapuściano ziemniaczane podawać ze smażoną kielbasa i podsmażaną na tłuszczu po kiełbasie brukselka i cukiniami.