Kotlety z ciecierzycy w sosie buraczkowym. Robiłam juz te kotlety z sosem grzybowym. Były świetne. Ponieważ uwielbiam buraki, tym razem kotlety podane z sosem z buraczkowym. Sos zawdzięcza smak połaczeniu soku z buraka ze zblendowanym burakiem z dodatkiem chrzanu dla ostrości. Sos ten lubie za smak ale tez za obłędny, niepowtarzalny kolor. Dodatkkowo podałam mój ulubiony perłowy kuskus.
Kotlety z ciecierzycy w sosie buraczkowym
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na kotlety
- 2 puszki ciecierzycy po 400 g odsączone z płynu
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 200 gr brązowych pieczarek drobno pokrojonych
- 50 g suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej
- 1 pęczek naci pietruszki drobno posiekany
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- płatki owsiane opcjonalnie
Na panierkę
- 2 jajka roztrzepane
- bułka tarta
- Dodatkowo
- olej do smażenia opcjonalnie
Na sos buraczkowy
- 150 ml słodkiej smietanki do sosów
- ok 100 g ugotowanego buraka
- 300 ml soku z buraka
- sól pieprz
- 2 łyżeczki chrzanu ostrego
Instrukcje
Na kotlety
- Na rozgrzany olej wrzucic cebulę, zeszklic. Pod koniec dodać pieczarki i czosnek. Dusić razem. Dodac drobno pokrojone suszone grzyby bez wody. Doprawic do smaku solą i pieprzem i dusic do odparowania płynu. Miedzyczasie umieścić odsączona ciecierzycę w blenderze i zmiksowac na gładka masę.
- Do ciecierzycy dodać wystudzoną cebulę z grzybami, jajko, nac pietruszki i płatków owsianych tyle, zeby masa nadawała się do formowania kotletów. Masę wstawić do lodówki na około 30 min. Po tym czasie formowac kotlety. Moczyć w roztrzepanym jajku i obtaczac w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron
Na sos buraczkowy
- Wszystkie składniki umieścic w blenderze i zmiksowac na gładką masę. Przed podaniem podgrzać
Słowo kluczowe ciecierzyca, kotlety, Królik dba o linię