Jest niedziela, za oknem niesamowicie pizga deszczem, pogoda z serii, ze nawet psa by na dwór nie wypuścił (ale jak macie Królisia doświadczalnego to jak najbardziej można, powiedziałabym nawet, że trzeba. Niech się wykica, popływa w kałużach, przewietrzy móżdżek. Jak wróci z dworku, to będzie tak ścierany życiem, że będzie zbyt zmęczony na przywalajki).
Wracając do aury, za oknem Armagedon, w domu z Królisiem Armagedon więc pora podarować sobie odrobinę luksusu i przygotować coś, co podniesie Was na duchu. W roli dania podnoszącego morale soczyste kotleciki z mielonego indyka wzbogacone suszonymi pomidorami. No niebo w gębie. Do tego góra ziemniaczków tłuczonych z masełkiem i słodką śmietanką, jakie warzywka żeby Króliś nie zszedł na zawał, ze takie niezdrowe żarcie serwujecie.
Jak nadal wnosi jakieś reklamacje, wypychacie nogą za drzwi, na deszczyk i po kilku minutach zza drzwi słyszycie obietnice poprawy i żywiołowo wyrażoną chęć wylizania nawet patelni po kotlecikach. Kotleciki naprawdę paluszki lizać.
Kotlety drobiowe z suszonymi pomidorami
Ingredients
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 średnia cebula
- 8 pomidorów suszonych ze słoika poszatkowanych na mniejsze kawałki
- 1/4 szklanki mleka
- 1 bułka pszenna olej do smażenia
- 1 łyżeczka przypraw słodka papryka, gałka muszkatołowa, kumin rzymski, oregano
- pieprz czarny
- sól
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 żółtko
- mąka do obtaczania
Instructions
- Podgrzanym mlekiem zalać bułkę i odstawić do namoczenia. Po 10 min odsączyć dobrze nadmiar płynu. Bułkę połączyć mięsem i suszonymi pomidorami. Na tarce, na drobnym oczkach zetrzeć cebulę i dodać do reszty składników. Dorzucić przyprawy, czosnek i żółtko. Bardzo dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, które następnie obtaczać w mące. Smażyć na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju, z obydwu stron na złoty kolor.
Turkey sun dried burgers
Ingredients
- 500 g of minced turkey
- 1 medium onion
- 8 jar-dried tomatoes shredded into smaller pieces
- 1/4 cup of milk
- 1 wheat roll
- oil for frying
- 1 teaspoon of spices sweet pepper, nutmeg, cumin, and oregano
- black pepper
- salt
- 2 cloves of garlic crushed
- 1 yolk
- flour for dusting
Instructions
- Pour the heated milk over the roll and set aside to soak. After 10 minutes, drain off excess fluid well. Combine the roll with the meat and dried tomatoes. On a grater, on a fine mesh, grate the onion and add to the rest of the ingredients. Toss in spices, garlic and egg yolk. Mix very thoroughly. Form small patties and coat them in flour. Fry in a little hot oil, until golden brown on both sides.