Konfitura żurawinowa. Domowej roboty konfitura z zurawiny, jabłek i pomarańczy. Idealna na święta. Słodka i kwaskowa jednocześnie. Taka, jak lubię. Można ją wykorzystać do ciast, jakonadzienie bułeczek drożdzowych lub po prostu rozmarować na chlebie z masełkiem. Pyszna w każdej odsłonie.
Konfitura żurawinowa
Składniki
- 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 2 jabłka pokrojone w kostkę
- 3 pomarańcze obrane ze skórki usunięte błonki pokrojone w kostkę
- 3/4 szklanki cukru
Instrukcje
- Żurawinę wsypać do garnka i gotować na Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do momentu, gdy owoce przestaną „strzelać”.
- Dodać cukier, jabłka i pomarańcze. Wymieszać. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż do zgęstnienia. Mieszać, żeby się nie przypaliło.