Kolorowy makaron z bobem szparagami i parmezanem podawany z drobiowymi roladkami
Ingredients
Składniki na makaron:
- 300 g bobu może być świeży lub mrożony
- Kilka sztuk szparagów
- 130 g kolorowego makaronu rurki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy extra
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
Składniki na roladki:
- Pierś z kury 2 sztuki
- Boczek wędzony 6 plastrów
- Pęczek szparagów
- Kulka mozzarelli
- Papryka słodka
- Czosnek granulowany
- Gorczyca
- Kolendra
- Kurkuma
- Majeranek
- Imbir
- Kminek
Instructions
Na makaron:
- W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli . Ugotować bób . Odcedzić i obrać ze skóry
- W osobnym garnku ugotować wodę, posolić i ugotować w niej makaron. Odcedzić zachowując kilka łyżek wody z makaronu. Wymieszać ją ze śmietanką, solą i pieprzem
- W tej samej wodzie co bób, ugotować szparagi: odłamać twarde końce, umyć łodygi, pokroić na cienkie plasterki, główki pozostawiając w całości. Na gotującą się wodę wrzucić pokrojone łodygi i główki szparagów, gotować przez 1 minutę, wyjąć łyżką cedzakową.
- Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i oliwę, podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek, dodać bób i szparagi .Smażyć co chwilę mieszając przez minutę, doprawić solą i pieprzem, wlać wino i odparować.
- Dodać makaron oraz śmietankę wymieszaną z wodą, mieszając podgrzewać przez chwilę aż sos pokryje cały makaron. Posypać startym parmezanem
Na roladki:
- Pierś lekko rozbić dłonią . Natrzeć przyprawami . Na folii rozłożyć plasterki boczku tak, aby nachodziły na siebie. Ułożyć na tym filet z kurczaka . Na każdym ułożyć plastry mozzarelli i kilka szparagów wcześniej blanszowanych we wrzątku . Zwinąć w roladki i usunąć folię. Posmarować z wierzchu olejem . Roladki z kurczaka w boczku pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach.