Juz dawno tak mi kurczak nie smakował, jak ten nadziewany suszonymi śliwkami i podawany z ryżem gotowanym w mleku kokosowym. Jest naprawdę smacznie.
Kokosowy kurczak
Składniki
Na śliwki
- 200 g śliwek świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki octu balsamicznego
Na kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 20 dkg ryżu
- ½ łyżeczki czarnuszki
- Sol
- 2 piersi z kury
- kilka suszonych śliwek
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 2 puszki mleka kokosowego
- 2-3 gniazdek anyżu
- ½ łyżki nasion kminu
- 10 ziaren białego pieprzu
- Płatki kokosa
- Łyżka maki ryżowej
Dodatkowo
- kilka plastrów szynka parmeńskiej niekoniecznie
Instrukcje
- Śliwki umyć, pokroić na kawałki, usunąć pestki. Owoce włożyć do miseczki, dodać cukier, chili w proszku, odłożyć.
- Na patelnię wrzucić śliwki i smażyć przez minutę. Polać miodem wymieszanym z octem balsamicznym
- Do garnka wlać łyżkę oleju. Wsypać suchy ryz i podsmażyć aż się zeszkli . Dodać ziarna czarnuszki . Zalać mlekiem kokosowym i dopełnić osolona woda 2 cm ponad poziom ryżu. Przykryć przykrywka i gotować ok 20 min na małym ogniu. Po ugotowaniu wymieszać i odstawić przykryty w cieple miejsce na kolejne 20 min.
- Piers z kury naciąć od środka na pol ale nie do końca. Oprószyć sola. Środek posmarować powidłami śliwkowymi i włożyć suszone śliwki. Zwinąć mięso w roladkę. Mięso obsmażyć na patelni i ułożyć na talerzu.( U mnie piersi owinięte w plastry szynki parmeńskiej , ale tylko dlatego, ze pierś mi się rozwijała . Pierś można owinąć szynka ale nie jest to konieczne jeśli roladka zachowuje swój kształt ). Na patelnie, na której smażone było mięso wlać druga puszkę mleka kokosowego. Dorzucić utłuczone w moździerzu gwiazdki anyżu , ziarna kuminu i białego pieprzu oraz szczyptę soli. Zagęścić maka ryżową.
- Gorace roladki polać sosem i udekorować płatkami kokosa . Podawać z ryżem i karmelizowanymi śliwkami