Zachciało mi się knedli. Ale jak mi się zachciało. Nieważne nawet, że nie ma sezonu na śliwki. Zachciało się i trzeba było zachciankę spełnić. Śliwki w sklepie były więc nic nie stało na przeszkodzie, żeby zrobić knedle ze śliwkami. Do tego zrobiłam sos z owoców leśnych i podałam z sernikiem na zimno jako alternatywę śmietany.
Knedle ze śliwkami, z sosem z owoców leśnych i sernikiem na zimno
Ingredients
- Ziemniaki 700 gram
- Mąka 350 gram
- 2 jajka
- 500 gram śliwek
Instructions
- Ugotować obrane ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić. Śliwki umyć . Przekroić na pół . Usunąć pestki. Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajka, dodać szczyptę soli i mąkę. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka ułożyć połówkę śliwki, zawinąć w ciasto i utoczyć okrągłe knedle. Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową.
- U mnie podane z sosem z owoców leśnych oraz sennikiem na zimno zamiast śmietany.