Knedle z pieczarkami. Króliś (doświadczlany) to ma jak pączuś w maśle. Konefka trzęsie się nad futrzakiem jak nad jajkiem, a ta menda ma czelność wciskać ludziom kity, że nikt o niego nie dba. Nawet obce osoby mu współczuja, bo robi minę niewiniatka i z tę debilną, trzęsącą sie bródką opowiada wszem i wobec jak Konefka wcska mu na siłę mięso. A prawda jest taka, że 90 procent żarcia jakie Konefka robi dla futrzaka to nawet koło mięsa nie leżało. Tak, jak te cudne kluseczki ziemniaczane z dodatkiem koziego sera, nadziewane pieczarkami i podane z obłędnie kremowym sosikiem pieczarkowym. No niech łajza tylko słowo powie lub krzywo spojrzy, to futrzak wyląduje za drzwiami z walizeczką pełną mafewek.
Knedle z pieczarkami
Prep Time 1 hour hr
Cook Time 30 minutes mins
Total Time 1 hour hr 30 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 9
Ingredients
Na farsz do knedli
- 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyzki oleju
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Na knedle
- 450 g ziemniaków przecisniętych przez praskę
- 150 g białego sera koziego
- 1 jajko
- 1 szkl mąki
Na sos
- 2 łyżki oleju
- 250 g pieczarek
- przyprawy : sól pieprz, słodka papryka, tymianek
- 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 1/2 cebuli
- 1/4 szkl wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
Instructions
Na farsz do knedli
- Na patelnię wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, chwilę przesmażyć i dodać czosnek. Następnie wrzucić pieczarki. Smażyć kilka minut i wsypać zioła prowansalskie. Jeszcze chwilę przesmażyć i gotowy farsz odstawić do wystudzenia.
Na knedle
- W misce połączyć wszystkie składniki na knedle i wyrobić. Wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie nabierać kawałki ciasta i na dłoni robić z nich placuszek. (Można też ciasto rozwałkować i wycinać kółka szklanką). Na każdym placuszku umieścić łyżeczkę farszu. Skleić palcami i w dłoniach uformować kulkę. Postępowac w ten sposób do wyczerpania ciasta. Mnie z podanej ilości wyszło 10 knedli. Knedle wrzucać do gotującej się lekko osolonej wody i gotować od wypłynięcia około 3 minut.
Na sos
- Na rozgrzany olej wrzucić pieczarki. Kilka minut przesmażyć i dodać przyprawy. Następnie wrzucić cebulę. Dodać czosnek. Następnie dodać wodę. Dusic razem kilka minut i dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec dodać kwaśną śmietanę i wędzoną paprykę.
- Knedle podawać z sosem pieczarkowym
Keyword dania obiadowe, dania wegetariańskie, kluski, knedle, pieczarki, słodkie ziemniaki