Sezon na śliweczki trwa sobie w najlepsze. Nie można więc zasłaniać się lenistwem czy też chować za tumiwisizmem. Trza zakasać rękawy i sezon wycisnąć do ostatniej kropelki. Ważne żeby nafaszerować Królsia śliweczkami po sam czubek uszu, żeby potem nie wnosił pretensji, że sezon był a On nie skorzystał. Że On taki biedny, że nie zobaczył ani jednej śliweczki na swoje Królisiowe oczka.( swoją drogą ciekawe jak smakuje Królis nafaszerowany sliweczkami… ale to nie jest w zasadzie pytanie natury stricte kulinarnej)
No naprawdę…tu jest dobry moment, żeby wyciągnąć chusteczki i wysmarkać nos ostentacyjnie głośno pochylając się nad uciemięzonym, głodzonym Królisiem. W tle słychać jakąś ckliwą muzyczkę chwytającą za zimne serce ( jako podkład muzyczny proponuję …biały miś, biały mis dla dziewczyny aaa)
Konefka więc zakasuje rękawy i robi kluseczki, żeby już nie słuchać tej muzyczki chwytającej za serce. Kluseczki są napakowane sliweczką i pływają stylem dowolnym w bułeczce tartej. Króliś już nie może składać petycji z zażaleniami, że nie widział śliweczek…Nie byłby jednak Królisiem gdyby nie wylosował innej fascynującej przypierd…zielajki i nie zaczął wyciągać książki skarg i zażaleń i tam notować i domagać się odpowiedzi na ważkie pytania egzystencjonalne…a czemu ta bułeczka jest przyrumieniona na złoty a nie bursztynowy kolor, a czemu te kluseczki pływają stylem dowolnym a nie taką żabką na ten przykład.
Przy kolejnym pytaniu czemu, zaczyna Wam drgać niebezpiecznie powieka jak wiewiórowi z epoki lodowcowej i siląc się na największy poziom kultury odpowiadacie, ze sremu i nie interesuj się, bo kociej mordy dostaniesz. Z taką kulturą na najwyższym poziomie nie miał nigdy do czynienia więc z wrażenia zamyka paszczę i grzecznie dalej pałaszuje kluski. Łajza tak korzysta ze śliwkowego sezonu, ze po wtranżoleniu wszystkich klusków beka prostacko roznosząc po domu zapach cynamonu, którym posypane były kluski.
Film jak zrobić knedle serowe ze sliwkami
Knedle serowe ze śliwkami
Składniki
Na knedle
- 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
- 150 g zmielonego twarogu
- 1 jajko
- 1 szkl mąki
- dodatkowo
- 5 śliwek przekrojonych na pół bez pestki
- cukier
Na bułkę tartą
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki bułki tartej
Instrukcje
Na knedle
- W misce połączyć wszystkie składniki na knedle i wyrobić. Wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie nabierać kawałki ciasta i na dłoni robić z nich placuszek. (Można też ciasto rozwałkować i wycinać kółka szklanką). Na każdym placuszku kłaść pół śliwki i ok 1/2 łyżeczki cukru. Na wierzchu kłaść drugie kółko ciasta. Skleić palcami i w dłoniach uformować kulkę. Postępowac w ten sposób do wyczerpania ciasta. Mnie z podanej ilości wyszło 10 knedli. Knedle wrzucać do gotującej się lekko osolonej wody i gotować od wypłynięcia około 3 minut.
Na bułkę tartą
- Na patelni roztopić masło. Na roztopione masło wsypać bułke tartą i smazyć do zrumienienia. Gotową bułką polać knedle. Można też jak ja, wrzucić knedle na patelnię z bułka tarta i chwile je razem przesmażyć
Plum potato dumplings
Składniki
For potato dumplings
- 450 g potatoes cooked and mushed up
- 150 g of soft cheese
- 1 egg
- 1 cup of flour
Additionally
- 5 plums halved, pitted
- sugar
For breadcrumbs
- 4 tablespoons of butter
- 4 tablespoons of breadcrumbs
Instrukcje
For potato dumplings
- In a bowl, combine all the ingredients and knead them. Put in the fridge for 30 minutes. After this time, take pieces of dough and make a flat round shape on your hand. (You can also roll out the dough and cut circles with a glass). Put half a plum and about 1/2 teaspoon of sugar on each circle. Place the second circle of dough on top. Stick with your fingers and form a ball in your hands. Continue this way until the dough is used. I got 10 dumplings from the given amount. Put the dumplings into boiling , slightly salted water and cook around 5 minutes
For breadcrumbs
- Melt the butter in a frying pan. Pour breadcrumbs on the melted butter and fry until browned. Add the dumplings to frying pan, coat them propely and fry for 1 minute