Knedle serowe z jagodami. Dotychczas jak robiłam knedle to standardowo używałam w tym celu ziemniaków, mąki i jajek. Tym razem wzbogaciłam smak knedli dodatkiem twarogu. Mamy więc pyszne knedle o z dodatkiem białego sera z jagodowym nadzieniem. U mnie knedle podane z truskawkową salsą i sosem jagodowym. Smak lata.
Knedle serowe z jagodami
Składniki
- 500-550 gramów ugotowanych ziemniaków
- 450 gramów twarogu półtłustego
- 1 jajko
- około 160 gramów mąki plus do oprószenia stolnicy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 gramów jagód
- cukier
Instrukcje
- Ugotować obrane ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić. Jagody umyć. Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajko, dodać szczyptę soli i mąkę. Dodać przeciśnięty przez praske twaróg. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka ułożyć jagody, dodać cukier. Utoczyć okrągłe knedle. Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową.
- Podawać z kwaśną śmietaną, owocami i owocowym sosem.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp