Kluski śląskie ze szpinakiem
Ingredients
Na kluski
- 500 gram ugotowanych ziemniaków
- 150 g szpinaku
- 1.5 szklanki mąki pszennej plus, minus, jeśli potrzeba więcej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- szczypta soli
Na gulasz
- 700 gram łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 200 g suszonych grzybów
- Kilka suszonych śliwek
- 150 ml czerwonego wina
- Kilka łyżek powideł śliwkowych
- Czosnek granulowany
- Papryka słodka
- Gorczyca
- Cząber
- Kminek
- Majeranek
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ziarna jałowca
Instructions
Na kluski
- Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Przepuścić przez prasę lub maszynkę.Szpinak usmażyć na patelni do czasu, aż zrobi się suchy i odparuje woda . Rozdrobnić w misce blenderem. Czym bardziej suchy szpinak tym lepiej . Ziemniaki połączyć ze szpinakiem, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jakiem i wyrobić delikatne ciasto. Odrywać porcje ciasta i formować kulki . Każdą lekko spłaszczyć i zrobić w niej dziurkę .Gotować w osolonej , wrzącej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę.
Na gulasz
- Grzyby namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Odcedzić, wypłukać .Mięso opłukać, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni razem z pokrojoną cebulą, czosnkiem i przyprawami. Podsmażone mięso przełożyć do garnka . Dodać grzyby . i suszone śliwki .Podlać winem i gotować na wolnym ogniu pod przykrywką do momentu, aż mięso będzie całkowicie miękkie (około godziny), od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i nadal gotować aż mięso odparuje nadmiar płynu . Dodać do smaku powidła śliwkowe. Powidła powinny lekko zagęścić sos