Kluski śląskie ze szpinakiem

Kluski śląskie ze szpinakiem

Ingredients
  

Na kluski

  • 500 gram ugotowanych ziemniaków
  • 150 g szpinaku
  • 1.5 szklanki mąki pszennej plus, minus, jeśli potrzeba więcej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • szczypta soli

Na gulasz

  • 700 gram łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 200 g suszonych grzybów
  • Kilka suszonych śliwek
  • 150 ml czerwonego wina
  • Kilka łyżek powideł śliwkowych
  • Czosnek granulowany
  • Papryka słodka
  • Gorczyca
  • Cząber
  • Kminek
  • Majeranek
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarna jałowca

Instructions
 

Na kluski

  • Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Przepuścić przez prasę lub maszynkę.Szpinak usmażyć na patelni do czasu, aż zrobi się suchy i odparuje woda . Rozdrobnić w misce blenderem. Czym  bardziej suchy szpinak tym lepiej . Ziemniaki połączyć ze szpinakiem, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jakiem  i wyrobić delikatne ciasto. Odrywać porcje ciasta i formować kulki . Każdą lekko spłaszczyć i zrobić w niej dziurkę .Gotować w osolonej  , wrzącej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę.

Na gulasz

  • Grzyby namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Odcedzić, wypłukać .Mięso opłukać, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni razem z pokrojoną cebulą, czosnkiem i przyprawami. Podsmażone mięso przełożyć do garnka . Dodać grzyby . i suszone śliwki .Podlać winem  i gotować na wolnym ogniu pod przykrywką do momentu, aż mięso będzie całkowicie miękkie (około godziny), od czasu do czasu mieszając. Pod koniec  gotowania zdjąć pokrywkę i nadal gotować aż mięso odparuje nadmiar płynu . Dodać do smaku powidła śliwkowe. Powidła powinny lekko zagęścić sos

 

P1012418.JPG

P1012423.JPG

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube