Kluski parowe z jagodami/Steamed yeast dumplings with blueberries

Kluski parowe z jagodami. Danie mojego dzieciństwa. Puszyste kluski parowe nadziewane jagodami bądź truskawkami podane z sosem jagodowym, kwaśną smietaną i świeżymi owocami. Smak dzieciństwa i smak lata.

Kluski parowe z jagodami

Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
1 hr 30 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 15

Ingredients
  

Na kluski na parze

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 1 5 łyżki masła roztopionego i przestudzonego
  • 1,5 łyżeczki soli

Na zaczyn:

  • ok. 15 g drożdży świeżych lub 7 gram drozdzy suchych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szkl mleka 2%
  • 1,5 łyżeczka cukru

Dodatkowo

  • 500 gr jagód
  • cukier opcjonalnie
  • sos jagodowy
  • kwaśna śmietana
  • świeże owoce

Instructions
 

  • Do wyrabiania ciasta można też użyć maszyny do wyrabiania chleba. Wtedy umieścić zaczyn z pozostałymi składnikami w misie maszyny do chleba i nastawić na program dough ( 1.5 h )
  • W misce połączyć ciepłe mleko (nie gorącz drożdżami, mąką i cukrem, dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
  • W dużej misce umieścić pozostałą mąkę, sól, i jajko, wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać.
  • Na koniec wlać masło i wyrabiać do chwili, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki i stanie się zwarte i elastyczne.
  • Uformować ciasto w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 – 50 min.
  • Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, rozpłaszczyć ręką na placek. Do środka włożyć jagody i wsypać odrobinę cukru. Formować z nich kulki wielkości średnich pączków.
  • Układac je na stolnicy oprószonej mąką. Nastepnie przykryć kluski ściereczką i zostawić
  • na 10 – 15 min do ponownego podrośnięcia.
  • Do garnka wlać wrzątek i nałożyć duży kawałek gazy, sznurkiem lub mocną kuchenną nicią obwiązać brzeg tak żeby gaza trzymała się i po nałożeniu klusek nie wysunęła się spod nici. Gaza nie może dotykać do wody.
  • Wyrośniete kluski układać na gazie w sporych odstępach od siebie (bardzo rosną!) i przykryć szczelnie pokrywką. Parować około 10 minut – ten czas będzie zależał od wielkości klusek.
  • U mnie kluski podane z jagodowym sosem, kwaśną śmietaną i świeżymi owocami.
Keyword dania mączne, drożdżowe, kluski

 

 

 

Steamed yeast dumplings with blueberries

 

For Steamed Yeast Dumplings

  • 250 g of bread flour
  • 1 egg
  • approx. 1.5 tablespoons of melted and cooled butter
  • 1.5 teaspoons of salt
  • For solution
  • approx. 15 g of fresh yeast or 7 g of dry yeast
  • 1 tablespoon of bread flour
  • 1/2 glass of milk (2%)
  • 1,5 teaspoon of sugar

Additionally:

  • 500 gr fresh blueberries
  • sugar to taste
  • blueberry jam
  • sour cream

For solution

  1. In the bowl combine warm milk (not howith yeast, flour, and sugar, mix thoroughly. Cover the bowl with plastic wrap and leave to rise for about 10 minutes.

For dumplings

  1. You can also use a bread machine to knead the dough.
  2. In a large bowl combine the remaining flour, salt, and egg, pour yeast mixture and knead with your hand.
  3. At the end pour the butter and mix by hand or machine (the dough will be stickusing the paddle attachment for about 5 minutes or until it blisters and pulls away from the side of the bowl
  4. Form the dough into a ball, cover with foil and leave to rise for about 45 – 50 min.
  5. Turn out onto a floured surface, kneading in more flour if too sticky. Pinout to a 1-inch thickness and cut with a 3-inch cutter or glass.In the middle place some blueberries and sugar. Then fold the dumpling in half, and pinch the edges together to seal. By hands make a donut shape. Reroll scraps and cut again. Cover and let rise until doubled.
  6. Pour boiling water into the pot and put a large piece of gauze, string or strong kitchen thread to tie the edge so that the gauze will stick to it and after applying the dumplings will not slip out from under the thread. Do not allow the cloth to touch the water.
  7. Place as many dumplings as will fit on the cloth leaving 2 inches space between because they will grow. Place the lid on top of the pot and steam the dumplings for 15 minutes. Don’t lift the lid during the steaming because the dumplings will collapse.
  8. Steaming will depend on the size of the dumplings.
  9. Transfer dumplings to a wire rack to cool. Serve with fresh blueberries, sour cream and sprinkled sugar

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube