Króliś (doświadczalny) poleca: kluski łyżką kładzione z duszonymi warzywami
No dobra, dobra…Konefka chyba musi posypać łepetynę popiołem i przyznać się, że ostatnimi czasy była trochę poszalała i pojechała mocno po bandzie. Jakoś tak się złożyło, no zupełnie przypadeczkiem i jakby to naprawdę nie Konefki wina …tu bije się w piersi i nerwowo zakręca kudły na palcu oraz robi kółeczka nóżką po podłodze…no więc jakoś tak się stało, że ostatnio samo mięsko było. Nie to, żeby Konefka narzekała, bo Konefka uwielbia „miensko” ale pozory wyrzutów sumienia trochę trzeba odegrać, choćby i przed Królisiem (doświadczalnym)
I tak aż dziw, że dopiero teraz zaczął przebąkiwać, że Konefka przegina i, że On stanowczo domaga sie warzywków. To jego przebąkiwanie, zaczęło być jak natrętna mucha. Początkowo, Konefka starała się to przebąkiwanie olewać i udawać, że jest przygłucha na jedno ucho. Z udawaniem Konefka nie ma specjalnych problemów i jakiś czas udało się Konefce zagrać na zwłokę, ale kiedy Króliś przylazł z megafonem i zaczął się bezpośrednio drzeć do konefkowego ucha, że cierpi za miliony i On tą razą nie odpuści. Konefkce zaczął gul skakać ale zaczęła sobie w głowie jak mantrę powtarzać: nie krzywdzić zwierzątek, nie krzywdzić zwierzątek i na koniec no dobra uj z tym wygrałeś królisiu, bo nie mam sily walczyc z wiatrakami. Konefka się poddała i poszła zrobić coś warzywożerców.
Na odwal się, żeby już mieć Królisia (doświadczalnego) z głowy i żeby o kreaturze na jakiś czas zapomnieć, na szybciotra przygotowała klusków łyżką kładzionych z duża ilością warzyw. Przygotowanie obiadu to około 20 minut. Królis się napchał i spokoju sie mozna spodziewac na kilka dni, więc może uda się znowu Konefce coś dla siebie podstępem przemycić. Oddając sprawiedliwość kluski z warzywami nie były takie najgorsze, więc Konefka aż tak bardzo nie będzie kruszyć kopii o ten obiad.
Kluski łyżka kładzione z warzywami
Ingredients
Na kluski
- 2 jajka
- 1 i 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl wody
- szczypta soli
Na warzywa
- 2 czerwone papryki pokrojone w paski
- 200 g pieczarek przekrojone na pół
- 6 różyczek brokuła podzielonych na mniejsze części
- 1/4 kapusty włoskiej poszatkowanych
- 7 pomidorków winnych przekrojonych na pół
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- płatki parmezanu opcjonalnie
Instructions
Na kluski łyżką kładzione
- Jajko roztrzepać widelcem, posolic. Dosypać trochę mąki i za pomocą łyżki ucierać. Następnie dolać trochę wody i ponownie ucierać. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.Ciasto ma powinno mieć gęstą konsystencję i być dobrze napowietrzone. Kiedy zaczyna odchodzić od łyżki, jest gotowe. W garnku zagotować wodę, posolić. Łyżkę stołową zanurzyć najpierw we wrzątku, potem nabrać niewielka porcję ciasta, , następnie położyć kluskę na wrzątek. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię
Na warzywa
- Na patelni roztopić masło i wrzucić paprykę. Przesmażyć i dodac czosnek. Następnie dodać pieczarki. Przesmażyć razem z papryką i doprawic ziołami. Wrzucić kapustę, przemieszać. Dodać brokuła. Podlać wodą, doprawić solą i pieprzem. Teraz dodac pomidorki i chwile razem smazyć..Pod koniec dodac koncentrat. Dusic kolejne kiklka minut i dodac kluski łyżką kładzione. Przemieszać i podawac gorące posypane parmezanem





Easy dumplings with fried vegetables
Ingredients
For dumplings
- 2 eggs
- 1 and 3/4 cups of plain flour
- 1/2 cup of water
- pinch of salt
For vegetables
- 2 red peppers cut into strips
- 200 g mushrooms cut in half
- 6 broccoli florets divided into smaller parts
- 1/4 of savoy cabbage shredded
- 7 wine tomatoes halved
- 1 tablespoon of Provencal herbs
- 3 cloves of garlic finely chopped garlic
- 2 tablespoons of butter
- 1 tablespoon of tomato puree
- Parmesan flakes optional
Instructions
For dumplings
- Beat the egg with a fork, add salt. Sprinkle some flour and mix with a spoon. Then add a little water and mix again. Repeat the operation until the ingredients are used. dumplings mixture should be thick and well aerated. When it starts going off the spoon, it’s ready. Boil water in a pot and add salt to it. First dip a tablespoon in boiling water, then take a small portion of the dumpling mixture, then put over the boiling water. Cook for a few minutes after rising to the surface
For vegetables
- In a frying pan, melt the butter and add the paprika. Fry and add the garlic. Then add the mushrooms. Fry with paprika and season with herbs. Add the cabbage and stir. Add broccoli. Sprinkle with water, season with salt and pepper. Now add the tomatoes and fry together for a while. Finally, add the tomato puree. Simmer another few minutes and add the cooked dumplings. Stir and serve hot sprinkled with Parmesan cheese