Kluski leniwe. Swojskie kluski, które nie ma opcji, żeby ktos nie znał. U mnie w domu nie pojawiają się za często, bo Króliś ( doświadczalny ) drze japę, że On dba o linię uszu i On nie może za często takich kalorcznych, rozpustnych rzeczy jeść. Niemniej jak już zostały zrobione to Króliś do kuchni kicał ze trzy razy po dokładkę, za każdym razem z pytaniem, ale nie zeżarłaś wszystkich i coś jeszcze dla mnie zostało? Mnie najlepiej smakują z jeszcze wiekszą rozpustą, czyli bułką tarta na maśle i zeby dopełnić rozpusty posypane na wierzchu cukrem.
Kluski leniwe
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 20 minuty minut
Łączny czas 30 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Składniki
- 450 g tłustego twarogu
- 2 małe jajka
- sól
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- około 3/4 szklanki mąki pszennej
Instrukcje
- Biały ser przecisnąć przez praskę. Umieścić w misce i dodać jajka. Dobrze wymieszać. Masę przełożyć na stolnicę, wcześniej podsypaną mąką pszenną. Dodac przesiane maki i zagnieść w kulę. Podzielić na 4 części. Z każdego kawałka uformowac wałek i pokroic ukośne kluski.
- Gotować w osolonej wodzie przez przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić i podawać ze śmietaną i cukrem lub z bułką tartą smażoną z masłem.
Słowo kluczowe dania mączne, danie wegetariańskie, kluski, Królikowe hity, szybki obiad