Kluski kładzione z twarogiem. Wiecie…takie danie do zrobienia w 30 minut. U nas teraz z nieba leje się żar. Mnie sie stac przy garach nie chce. Raz bo gorąco, dwa wolę czasem leżeć i pachnieć. To leżenie mogę praktykować do woli jak Króliś (doświadczalny) jest poza chałupą. ja w tym czasiem sprawiam tzw dobre wrażenie, jaka zarobiona nie jestem, a tak naprawdę wyleguję się z książką na kocyku pod drzewkiem. Kiedy jednak zbliża się godzina zero (powrót Królika) trzeba wziąć cztery litery w troki i na szybko coś zrobić, żeby nie doszło do dantejskich scen. Robicie więc ekspresowo troche klusków łyżką kładzionych. Podajecie z duszonym porem. Na wierzchu nonszalancko posypujecie pokruszonym twarogiem. Podajecie z miną zapatrzonego w siebie bubka.który zna sie na żarciu. Musicie mieć pokerową twarz i nawet powieka nie może Wam drgnąć. Podajecie tak, jakbyście podawali jakieś małże. ma być w tym pewność siebie i wzrok nie znoszący sprzeciwu. Króliś ( doświadczalny) jest tak zszokowany Waszą postawą, że łyka wszystko bez pyskowania i nawet w amoku chwali Was, że dawno nie jadł tak wykwintnego dania.
Kluski kładzione z twarogiem
Składniki
- 1 jajko
- 1 szkl. mąki pszennej
- około 1/4 szkl. wody
- sól
- 1 por pokrojony w plasterki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
- sól do smaku
- 250 g twarogu półtłustego pokruszonego
Instrukcje
- Na patelni roztopic masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pora. Smazyć dwie minuty i dodac czosnek oraz sól do smaku. Dusić do miękkości
- Jajko roztrzepać widelcem, posolic. Dosypać trochę mąki i za pomocą łyżki ucierać. Następnie dolać trochę wody i ponownie ucierać. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.Ciasto ma powinno mieć gęstą konsystencję i być dobrze napowietrzone. Kiedy zaczyna odchodzić od łyżki, jest gotowe. W garnku zagotować wodę, posolić. Łyżkę stołową zanurzyć najpierw we wrzątku, potem nabrać niewielka porcję ciasta, , następnie położyć kluskę na wrzątek. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Kluski podawać z porem i twarogiem