Klopsiki zapiekane z ratatouille
Składniki
Na ratatouille:
- 2 zielone cukinie
- 2 żółte cukinie
- 3 papryki mix kolorów
- 200 gram karchochów z puszki
- 6 łyżek oliwy
- 500 gram świeżych pomidorów
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 400 gram pomidorów w puszce
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich lub tymianku
- 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
- pół pęczka bazylii
Na pulpety
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
- Świeża natka pietruszki
- 1 cebula cukrowa
- 1 ząbek czosnku
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- ½ łyżeczka kurkumy
- ¼ łyżeczka kolendry
- Szczypta pieprzu
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine
- opcjonalnie mąka do obtoczenia
Na domowej roboty pesto
- bazylia świeża 2 szkl
- kolendra świeża 1 szkl
- oliwa z oliwek 200 ml
- sól morska
- czosnek 3-4ząbki
- starty parmezan 1łyżka
- orzechy Pini lub pistacje 30gram
Instrukcje
Na ratatouille:
- Cukinie pokroić na grubsze 1-2 cm plasterki .
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Usunąć szypułki .Usunąć gniazda nasienne, pozostawiając sam miąższ i zgromadzony sok.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cukinię i smażyć aż się zrumieni, przez około 2 minuty z każdej strony. Przełożyć ją łyżką cedzakową do większego garnka.
- Na tę samą patelni na łyżce oliwy obsmażyć paprykę (oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną na paski ). Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 – 4 minuty. Dodać do garnka z cukinią.Dorzucić odsączone karczochy z puszki
- Na patelnię wlać kolejną łyżkę oliwy i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz rozgniecione na desce (płaską stroną szerokiego noża) ząbki czosnku. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut aż cebula będzie szklista.
- Dodać pomidory wraz z sokiem, zioła prowansalskie lub tymianek oraz 2 łyżki natki pietruszki. Smażyć przez ok. 10 minut. Następnie przełożyć zawartość patelni do garnka z warzywami i zagotować. Dorzucić pomidory z puszki Delikatnie przemieszać, przykryć garnek pokrywą i gotować przez ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale ciągle jędrne. W czasie gotowania 2-3 razy warzywa delikatnie przemieszać.Gotować aż płyn trochę odparuje i potrawa zgęstnieje
- Odstawić z ognia i wymieszać z resztą natki i bazylia . Doprawić danie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać.
Na pulpety:
- Ugotowaną kaszę pęczak i natkę pietruszki zblendować . Dodać pokrojoną w kostkę cebulę wcześniej zeszkloną na oliwie razem z pokrojonym czosnkiem.
- Dodać mielone mięso i połączyć z przyprawami .Wymieszać z resztą składników. Dodać jajko .
- Z masy mięsnej formować małe kulki. Na patelni podgrzać 1-2 łyżki oliwy i obsmażyć pulpeciki z każdej strony na złoty kolor
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć pulpety i przykryć ratatouille. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekać razem około 30 min
- Podawać z makaronem i domowej roboty pesto
Domowe pesto
- Bazylie i kolendrę opłukać pod bieżącą woda. Odsaczyc na durszlaku . Liście bazylii, kolendrę , orzechy oraz czosnek wrzucić do blendera i miksować na małych obrotach. Gdy zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę. Całość doprawić sola . Dodać starty parmezan . Gotowe pesto przełożyć do słoika . Na wierzch wlać łyżkę oliwy co pomoże zachować kolor i zapobiegnie wysychaniu . Szczelnie zakręcić . Przechowywać w lodówce
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu . Odcedzony , wymieszać z domowej roboty pesto i dodatkowa porcja tartego parmezanu