Klopsiki po kantalońsku,Pyszne klopsiki z mielonego mięsa wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny. Klopsiki duszone z dodatkiem czerwonego wina, passaty pomidorowej. Smakowite połączenie pomidorowego sosu z suszonymi grzybami z dodatkiem białej fasoli. Wszystko to wzbogacone aromatycznymi przyprawami.
Klopsiki po katalońsku
Składniki
- 300 gr mielonej wołowiny
- 200 gr mielonej wieprzowiny
- 200 gr mielonej jagnieciny
- 2 małe bułki
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 100 gr wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 150 ml passaty pomidorowej
- 300 ml bulionu wołowego
- 2 gozdziki
- 100 gr oilwek
- 30 gr suszonych grzybów
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
- świeża natka pietruszki
- 1 cebula pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku przeciśnietego przez praskę
- ½ łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczka kolendry
- szczypta pieprzu
- 1 jajko
- sól pieprz, oliwa extra vergine oraz opcjonalnie mąka do obtoczenia
Instrukcje
- Bułkę zalać mlekiem. Odcisnąć i wymieszać ze wszystkimi rodzajami mięsa, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natka pietruszki i jajkiem. Dokładnie wyrobić. Z masy zrobić pulpety i obtoczyć w mące. Usmażyć na złoty kolor, ze wszystkich stron. Ułożyć na papierowych ręcznikach, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na patelni podsmażyć boczek razem z cebulą i goździkami. W ceramicznym naczyniu umieścić boczek z patelni. Dolać wino. Dorzucić oliwki i suszone grzyby . Zalać sokiem pomidorowym i bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić klopsiki. Dodać przyprawy. Dusic przez około godzinę pod przykryciem , pilnując by klopsiki były przykryte sosem. Po godzinie zdjąć przykrywkę, dorzucić fasole i dusic jeszcze jakiś czas do odparowania płynu.
[:en]
Cantaloupe meatballs. Delicious meatballs of beef, pork, and lamb. Meatballs with the addition of red wine, tomato passata. A tasty combination of tomato sauce with dried mushrooms with the addition of white beans, and aromatic spices.
Cantaloupe meatballs
- 300 gr of ground beef
- 200 gr of ground pork
- 200 grams of ground lamb
- 2 small rolls
- 1/3 cup of warm milk
- 100 grams of smoked bacon diced
- 100 ml of dry red wine
- 150 ml of tomato passata
- 300 ml of beef broth
- 2 cloves
- 100 gr of olives
- 30 grams of dried mushrooms
- 1 cup boiled white beans
- fresh parsley
- 1 onion diced
- 1 clove of garlic crushed
- ½ teaspoon of cinnamon
- ¼ teaspoon of coriander
- a pinch of pepper
- 1 egg
- salt (pepper, extra virgin olive oil and optionally flour for coating)
- Soak the bun in milk. Squeezed roll combine all kinds of meat, garlic, chopped parsley, and egg. Mix it thoroughly. Make meatballs and coat it with flour. Fry for golden color, from all sides. Put on paper towels to get rid of excess fat. Fry the bacon in a frying pan with onions and cloves. Place bacon in a ceramic dish. Add wine. Add olives and dried mushrooms. Pour tomato juice and stock. Bring to a boil. Toss the meatballs. Add spices. Simmer for about an hour undercover, making sure the meatballs are covered with sauce. After an hour, remove the lid, add beans and cook for some time to evaporate the liquid.